U fokusu

korak naprijed, korak natrag

Ustavni sud poništio odluku parlamenta: Slovenija krajem godine glasuje o istospolnom braku

Ustavni sud poništio odluku parlamenta: Slovenija krajem godine glasuje o istospolnom braku

Nakon što je Slovenija u ožujku ove godine izjednačila prava istospolnih zajednica s heteroseksualnim, tamošnji Ustavni sud je danas donijeo odluku da će se građani i građanke krajem godine na referendumu izjašnjavati o pravu istospolnih parova na vjenčanje pred matičarem i usvajanje djece.

Za referendum je bilo četvero članova i jedna članica Suda, a četiri sutkinje i jedan sudac protiv.

U obrazloženju odluke stoji kako Ustavni sud nije razmotrio usklađenost postojećeg Zakona o bračnoj zajednici i obiteljskim odnosima s Ustavom, nego su odlučili samo o pitanju predlagatelja je li referendum o izmjenama i dopunama dotičnog zakona dopušten.

Podsjetimo, slovenski parlament je 3. ožujka uvjerljivom većinom prihvatio novi zakon o bračnoj zajednici i obiteljskim odnosima kojim se istospolni parovi u svojim pravima u potpunosti izjednačuju s heteroseksualnima, prenose mediji.

“Riječ je o povijesnoj odluci jer istospolni parovi vjenčavat će se pred matičarem, nasljeđivati i usvajati djecu jedno/e drugoga/e, a zakon isto tako redefinira pojam obitelji kao životnu zajednicu ‘dviju osoba’, ne spominjući spol”, prenosili su mediji tada.

Za zakon je glasovao/la 51 zastupnik/ca iz triju stranaka vladajuće koalicije i dviju stranaka oporbe, a protiv je bilo 28 zastupnika/ca iz redova demokršćanske Nove Slovenije (NSI), te Slovenske demokratske stranke (SDS) Janeza Janše.

No, nije trebalo dugo čekati na uzbunu koalicije konzervativnih udruga Za otroke gre koja je potom predala u parlament peticiju s više od 80.000 potpisa za održavanje referenduma o zakonu o bračnoj zajednici i obiteljskim odnosima. Sve to uz već viđeni scenarij i snažnu potporu Katoličke crkve. Stoga, liberalna zakonska regulativa nije stigla niti zaživjeti jer su konzervativci odmah zatražili ocijenu ustavnosti.

Prema novim pravilima, prihvaćenim prije dvije godine, za odbacivanje nekog zakonskog rješenja na referendumu potrebno je da se protiv zakona izjasni natpolovična većina izašlih na referendum, ali istodobno to mora biti broj ne manji od trećine ukupnog biračkog tijela.