U fokusu

očekujemo pravna tumačenja

Ustavni sud presudio: Referendum će se ipak održati 1. prosinca!

Ustavni sud presudio: Referendum će se ipak održati 1. prosinca!

Nakon samo dva dana suci i sutkinje Ustavnog suda su završili svoje konzultacije te odlučili kako ne postoji osnova za poništenje odluke Sabora o održavanju referenduma 1. prosinca ove godine.

Ustavni sud je najavio kako će uskoro izići u javnost s priopćenjem u kojem će objasniti sva pravna tumačenja o kojima se diskutiralo zadnjih dana u javnosti, piše rtl.hr.

Podsjetimo, Ustavnom sudu je ovih dana stiglo nekoliko zahtjeva za ocjenom ustavnosti referendumskog pitanja, a u javnost su stigli podatci kako su pravni stučnjaci podijeljeni oko pitanja treba li se referendum uopće održati.

Usporedbe radi, predsjednik Općinskog suda u Zadru Željko Rogić podnio je jučer Županijskom izbornom povjerenstvu ostavku na mjesto predsjednika gradskog Povjerenstva za provedbu državnog referenduma, kojim bi se građani 1. prosinca trebali izjasniti jesu li za to da u hrvatski Ustav uđe odredba prema kojoj je brak zajednica muškarca i žene.

On dodaje kako se ne poštuje načelo jednakosti i kako procedura dolazi na red samo ako smo jasni oko načela jednakosti koja je u ovom slučaju povrijeđena.

“Ovog referenduma nije smjelo biti jer nemamo pravo referendumom nametnuti definiciju braka i na taj način odreći manjini legalnu mogućnost takve zajednice. Zaštita manjine samo moguća je i ogleda se samo u demokratskoj državi”, pojasnio je sudac Rogić.