U fokusu

veza između medijskog portretiranja žena i seksualnog ponašanja

Utječe li čitanje Playboya na ponašanje mladih muškaraca?

Utječe li čitanje Playboya na ponašanje mladih muškaraca?

Prema nedavnoj studiji istraživača i istraživačica Washington State Universityja manje je vjerojatno da će mladi muškarci koji čitaju časopise poput Maxim, Playboy i Men’s Health tražiti pristanak partnerice ili poštivati seksualne granice. Glavni/e istraživači/ce studije smatraju da su razlog tome sadržaji članaka takvih časopisa koji savjetuju kako poboljšati seksualni život. Čitatelji time dobivaju ‘krivi dojam’ o tome kako pregovarati o suglasnom seksualnom susretu, piše Think Progress.

Studija je uključivala preko 300 studenata koji su odgovarali na pitanja o navikama čitanja časopisa i osobnim vezama. Istraživači/ice su doznali da su ‘dominantni heteroseksualni scenariji u muškim časopisima negativno povezani s namjerama u pregovaranju o pristanku’. Drugim riječima, muškarci koji čitaju članke o tome kako osvojiti zgodnu djevojku vjerojatnije će napraviti neprikladne korake prema ženama koje nisu zainteresirane za njih, ili gurati situaciju sa seksom predaleko iako im je partnerica rekla da stanu.

Ova korelacija ne dokazuje kako ti časopisi uzrokuju da muškarci prilaze ženama na predatorski način. Istraživači/ice ističu da je svakako moguće da su dečki koji već unaprijed imaju ‘odbacujući’ stav prema ženama više privučeni čitanju časopisa koji objektiviziraju žene. Ali istraživači/ice također sugeriraju da mediji mogu doprinjeti širim kulturološkim stavovima o seksualnim vezama.

Glavna istraživačica studije, Stacey J.T. Hust, u izvještaju za medije objašnjava: “O ponašanju u vezama mnogo učimo kroz ono što vidimo u medijima. Loše informacije mogu dovesti do loših odluka”.

Ovo nije prva studija koja je ispitivala potencijalno štetan efekt medijskog portretiranja žena. Studija iz 2012. godine otkrila je da smo naučeni gledati žene na isti način na koji gledamo kuće ili sendviče – ne kao cjelovite ličnosti, već kao sastavnice različitih, atraktivnih dijelova. Godine 2011. britanski istraživači otkrili su da opis žena korišten u muškim časopisima može biti nerazlučiv od stajališta osuđenih silovatelja.

“Postoji osnovna zabrinutost da sadržaj takvih časopisa normalizira tretman žena kao seksualnih objekata”, svojevremeno je rekao jedan od glavnih istraživača studije iz 2011.

“Nismo ubojice užitaka ili čistunci koji smatraju da ne bi trebalo biti seksualnih informacija i medija za mlade ljude. Ali jesu li adolescentni dječaci i mladi muškarci najbolje pripremljeni za ispunjujuću ljubav i seks kada prihvaćaju kao normalna ona stajališta o ženama koja su uznemirujuće bliska stajalištima seksualnih prijestupnika”, postavlja se pitanje.

Postoje ozbiljne posljedice ovakvog prevladavajućeg kulturološkog stava o ženama kao objektima muških želja. Kada muškarci vjeruju da imaju pravo na seks često se ponašaju nasilno ako žena seks ne želi. Najrecentniji primjer ovih dinamika je tragično masovno ubojstvo u Isla Vista, kada je mladi muškarac odlučio kazniti ‘drolje’ kojima nije bio privlačan. Nakon objave te vijesti nova web-stranica, When Women Refuse (Kada žene odbiju), počela je s dokumentiranjem ostalih nedavnih incidenata nasilja izvršenih nad ženama nakon sto su odbile seksualne ponude muškaraca, a sve kako bi dokazala koliko je to nasilje zapravo učestalo.

Prema nedavnoj studiji ti stavovi su toliko duboko ukorijenjeni u našoj kulturi da mlade žene vjeruju kako je odricanje prava na seksualni pristanak normalan aspekt rodnih odnosa.

“Čini se da su objektivizacija, seksualno napastovanje i zlostavljanje dio svakodnevnog života mladih žena”, zabilježio je istraživač studije. Prošloga tjedna žene su se okupile oko internetskog slogana #YesAllWomen kako bi javno razmijenile osobna iskustva o temi.

 Prevela i prilagodila Suzana Krčmarek