U fokusu

Izbjegnuti veći incidenti

Uz slogan ‘ne odričem se’ održana Parada ponosa u Beogradu

Uz slogan ‘ne odričem se’ održana Parada ponosa u Beogradu

Beograd Prajd Facebook

Pod sloganom ‘Ne odričem se’, jučer je održana Parada ponosa u Beogradu koja je okupila nekoliko tisuća ljudi. Okupljeni/e su prošetali/e do najvažnijih institucija u zemlji, Skupštine i Vlade Srbije, kako bi ukazali na potrebu rješavanja problema LGBT+ zajednice u Srbiji. 

Povorka je bila puna duginih zastava, EU zastava i transparenta kao što su ‘Love is love’, ‘Mi ne odlučujemo o vašim brakovim’, ‘I pederi su radnici’, ‘I will not be silent’, ‘Premijerko kako je živeti sa svim povlasticama’ te slogan iz Sarajeva – ‘Ima izać’. 

I dalje nemamo 10 hiljada ljudi, i dalje nemamo milione, ali budite sigurni da mnogi mladi ljudi, koji su uplašeni, gledaju i moramo da im pošaljemo poruku da se zajedno borimo za bolje društvo za sve“, rekao je na početku Parade Marko Mihailović iz organizacijskog odbora.

Predsjednica Vlade Srbije Ana Brnabić, na paradi je izjavila da se radi na ‘Zakonu o registrovanju partnerstava i rodnom identitetu’ te da su u tijeku razgovori s nevladinim organizacijama. Ipak, ne zna se kad će biti donesen. ‘Svake godine je sve lakše kada imate vladu koja osigurava da svi imaju jednake uvjete i ustavna prava. Samo polako i doći će sve na svoje mjesto’, poručila je Brnabić. 

Jedan od organizatora Goran Miletić naglasio je da su zahtjevi godinama isti – borba protiv nasilja i diskriminacije nad LGBT+ osobama. “Ono što očekujemo od Vlade i parlamenta je usvajanje zakona o registrovanom partnerstvu i zakona o rodnom identitetu”, naglasio je Miletić.

Jedna od predstavnica trans osoba u Srbiji ukazala je na poteškoće s kojima se susreću naglasivši da transrodne osobe imaju velik problem s dobivanjem dokumenata u Srbiji. 

Parada ponosa je prošla uz veliko policijsko osiguranje te su spriječeni veći incidenti. Ipak, prije početka privedeno pet muškaraca na protestu protiv Parade. Uz to, tijekom šetnje sudionike/ice je nedaleko od zgrade Skupštine Srbije dočekala grupa protivnika, koju je okružila policiji. Pored njih se prošlo mirno, uz pogrdno dobacivanje protivnik/ica. 

Ovo je šesti prajd u kontinuitetu u Beogradu. Prvi je održan 2010. godine, no pratili su ga veliki neredi pa iduće tri godine nije održan. Prvi uspješan prajd, bez incidenata, održan je 2014. godine.