U fokusu

Utopija demokracije

Uzbudljivi ‘Subversive’

Uzbudljivi ‘Subversive’

Poznata fraza nedavno preminule Margaret Thatcher o nepostojanju alternative i danas figurira kao moto neoliberalne propagande koja kao jedini izlaz iz krize predlaže daljnju privatizaciji javnih poduzeća i nove mjere štednje. Shodno tome, rast nezaposlenosti i siromašenje sve većeg broja stanovništva se predstavlja kao jedina moguća stvarnost, dok debata o kontradikcijama kapitalističkog sustava koji proizvodi ove asimetrije uporno izostaje.

Primjer za to je i skori ulazak Hrvatske u EU, iako je rasprava o političkom, društvenom i ekonomskom uređenju Unije kao i Hrvatske koja joj se pridružuje prije referenduma posve izostala. U takvoj situaciji razmatranje radikalnih alternativa nije samo intelektualna zadaća, nego i politička nužnost.

6. Subversive Festival, u sklopu međunarodne konferencije čija je krovna tema “Utopija demokracije” i koja se odvija u kinu Europa i ZKM-u od 12. do 18. svibnja, ne dovodi samo ključna imena svjetske teorije, kao što su Yanis Varoufakis, Slavoj Žižek, Tariq Ali, Chantal Mouffe, Maurizio Lazzarato, E. O. Wright i mnogi drugi, nego se direktno uključuje u politički dijalog o budućnosti Europske Unije i modelima otpora ideološkoj hegemoniji neoliberalizma.

Jedan od ovogodišnjih glavnih gostiju je Alexis Tsipras, vođa grčke koalicije radikalne ljevice – Syriza koja je na prošlim izborima u Grčkoj umalo osvojila vlast, a kojeg mainstream mediji nerijetko nazivaju “najopasnijim čovjekom Europe”. Prema posljednjim anketama Tsipras kotira kao najizgledniji budući grčki premijer, čime bi i europska politička mapa poprimila drugačije obrise.

Ne ograničavajući raspravu isključivo na europski kontinent, 6. Subversive festival će ugostiti i bolivijskog potpredsjednika, zamjenika Eva Moralesa, te jednog od vodećih lijevih intelektualaca iz Latinske Amerike – Álvara Garcíu Lineru. Prije dolaska na potpredsjedničku funkciju 2006. godine, Linera je bio je aktivan u gerilskoj armijiTupac Katari, potom završio u zatvoru gdje je studirao i doktorirao sociologiju, a kasnije radio kao sveučilišni profesor. Na Subversive Festivalu predstavit će iskustvo Bolivije i ukazati na konkretne političke alternative.

Zadnji dan Festivala, 18. svibnja, simbolično će zatvoriti Aleida Guevara, kći ikone otpora Ernesta Che Guevare, aktivistkinja i liječnica, posebno fokusirana na pitanje univerzalnog zdravstvenog osiguranja te autorica knjige o Latinskoj Americi i nedavno preminulom Chávezu. Postepeno gradeći platformu za alternativne društvene mobilizacije kroz nekoliko posljednjih godina, Subversive Forum postao je jedno od ključnih europskih točaka mobilizacije gdje se okupljaju aktivisti i intelektualci iz regije, ali i cijelog svijeta, sve u cilju suradnje u promišljanju i izgradnji nekih boljih društvenih sistema.

Drugi Balkanski Forum, organiziran je u suradnji s Fondacijom Rosa Luxemburg,a održat će se od 12. do 14. svibnja. Prvi dan Balkanskog Foruma – “Otvoreni Balkan” – bit će posvećen paralelnim panelima koje će voditi predstavnici različitih organizacija i pokreta iz regije. Drugi i treći dan odvijat će se Balkanski Forum u sklopu kojeg će se obraditi neke od najvažnijih tema suvremenog Balkana: demokratizacija i participacija; radničke borbe; spolna i klasna jednakost; novi ekonomski modeli; zajednička i javna dobra; te mediji i javna sfera.

Četvrti dan Subversive Foruma, 15. svibnja, bit će posvećen temi “Prema budućnosti zajedničkih dobara”. Diskusija je organizirana u partnerstvu s Fondacijom Heinrich Böll, a cilj joj je detektirati i propitati krucijalne probleme novih privatizacija u Hrvatskoj (voda, energetika, željeznice). Četvrtak 16. i petak 17. svibnja, u suradnji s mrežomTransform! Europe raspravljat će se teme “Širenje postdemokratske Europe” i “Europska ljevica i globalna kriza kapitalizma”. Svi paneli programa Subversive Forum odvijaju se u ZKM-u.

Pod okriljem Sajma knjiga koji se već redovito održava u sklopu Subversive Festivala, ove godine – u suradnji s PEN-om – održat će se i književna konferencija, “Angažman danas”, koja ima za cilj istaknuti značaj angažirane književnosti, ali i politički angažman samih pisaca.

Popratni program SubLit café – prostor za večernje rasprave čitanje i druženja pisaca – otvorit će Predrag Lucić i Boris Dežulović Melodijama bijede i pobjede – “sit-down cabaret” programom koji spaja satiru, kritiku, literaturu i glazbu. U foajeu kina Europa, na Dan pobjede, 9. svibnja, spomenuti duo izvest će aktualno i tematski prilagođeno uprizorenje djela. Neki od gostiju književne konferencije su Karl-Markus Gauss, Chrissopolous, David Van Reybrouck, Andrej Nikolaidis, Ivana Sajko, Aleš Debeljak, Selvdin Avdić, Daša Drndićte predsjednik međunarodnog PEN-a John Ralston Saul. I ove godine Subversive Festival postat će središnje mjesto ne samo u zemlji i regiji već i u Europi, povezujući glavne aktere europskog kontinenta s Latinskom Amerikom. Jer tamo gdje mjere štednje dovode do rastućeg siromaštva i novog fašizma, tamo gdje gotovo sve europske vlade idu u smjeru programiranog samouništenja, tamo gdje se jedina alternativa vidi u podizanju profitnih stopa, jedini spas može ponuditi nova i ujedinjena Ljevica koja je spremna prihvatiti svoju društvenu i političku zadaću u borbi za istinsku demokraciju i socijalnu jednakost.

Program 6. Subversive Festivala bit će objavljen na straniciwww.subversivefestival.com