U fokusu

i zato u subotu svi i sve na prajd

Vandalizam u centru Zagreba: Polili zastavu Zagreb Pridea benzinom i pokušali je zapaliti

Vandalizam u centru Zagreba: Polili zastavu Zagreb Pridea benzinom i pokušali je zapaliti

Zagreb Pride

Dvojica muškaraca u kasnim dvadesetim godinama, sinoć nešto prije 2 sata ujutro, pokušali su zapaliti zastavu Zagreb Pridea koja se od četvrtka vijori na Trgu bana Jelačića.

“Kako nam je rekao očevidac, jedan od muškaraca popeo se na gradski stijeg, polio zastavu benzinom ili nekom drugom zapaljivom tekućinom te je zapalio. Drugi je muškarac sve to snimao. Sve je bilo gotovo u nekoliko minuta. Kao što je vidljivo iz priloženih fotografija, zastava ima jasno oštećenje uzrokovano paljenjem”, priopćeno je danas iz Zagreb Pridea, udruge koja organizira Povorku ponosa.

“Uzrok ovom vandalskom činu vidimo u ponašanju aktualne vlasti koja je sa sobom dovela kulturu nasilja, paleži i ekstremizma kojima se želi zatrti svaka različitost u našoj domovini. Tu kulturu isključivosti ne prepoznajemo samo mi građani i građanke, već ju prepoznaje čitav svijet. Zato kažimo svi zajedno DOSTA MRAKU, DOSTA EKSTREMIZMU. Hrvatska treba, želi i voli različitost! Stoga pozivamo sve građane i građanke, posebno SVE OBITELJI da se okupimo na 15. Prajdu i dolaskom na Povorku ponosa podržimo borbu za slobodan, miran i sretan život svih ljudi u Republici Hrvatskoj. Želimo da cijelo naše društvo postane uistinu slobodno i sretno! Neka cijelo naše društvo bude kao Prajd”, naglašavaju organizatori Povorke ponosa koja će se u Zagrebu održati iduću subotu.

Zagreb Pride najoštrije osuđuje ovaj opće opasni vandalski čin i traži od policije da poduzme sve da se počinitelji pronađu i da se protiv njih pokrene postupak. 

“Zastave koje se uoči Povorke ponosa postavljaju na gradske stjegove desetu godinu, a koje su nam izradile radnice bivšeg tekstilnog pogona Kamensko, od velike su važnosti za hrvatsku LGBTIQ zajednicu. Pod tim zastavama se okupljamo jednom godišnje u Povorci ponosa kako bi ukazale/i na naše postojanje. One simboliziraju da smo ovdje, da je Zagreb grad u kojem živimo, da je ovo zemlja za sve nas te da u njoj živimo i želimo živjeti”, zaključuje Zagreb Pride u priopćenju.