U fokusu

#EndFGM

Velika Britanija: educiranje mladih o FGM-u je korak prema zaustavljanju istog

Velika Britanija: educiranje mladih o FGM-u je korak prema zaustavljanju istog

Škole u Velikoj Britaniji poticat će se da uče učenike i učenice o genitalnom sakaćenju žena (FGM), kako bi se zaustavila ova užasna praksa kojoj su izloženi deseci tisuća djevojčica u zemlji, rekao je ministar obrazovanja o planovima za ovu temu u školama.

FGM uključuje djelomično ili potpuno uklanjanje vanjskih genitalija i može izazvati ozbiljne fizičke i psihičke probleme i komplikacije prilikom poroda. Tim je problemom zahvaćeno oko 200 milijuna žena i djevojaka diljem svijeta, uključujući oko 137 tisuća u Engleskoj i Walesu gdje se FGM prakticira u nekoliko manjinskih etničkih skupina, poput somalijske, eritrejske, sudanske i egipatske.

Jedna djevojčica zahvaćena FGM-om je jedna previše“, rekla je Nicky Morgan, državna tajnica za obrazovanje u Donjem domu parlamenta. Navodi kako će srednje škole moći uključiti lekcije o FGM-u od iduće akademske godine.

“Obrazovanje je ključno za zaustavljanje ove grozne prakse, a planirana sredstva za edukciju o FGM-u će pomoći školama koje se žele prihvatiti ovog problema i zaštititi svoje učenice”, dodaje.

Freedom, britanska humanitarna organizacija, navodi kako će slati stručnjake/kinje u škole zainteresirane za učenje svojih učenika/ica o opasnostima FGM-a i što učiniti ako su oni/e ili njihovi/e prijatelji/ice rizična skupina. Učenicima/cama će se dati knjiga “Cut Flowers” autorice Aneete Prem, osnivačice Freedoma. To je priča o djevojci koja ode u Afriku posjetiti rodbinu tijekom ljetnih praznika, nesvjesna planova svoje obitelji da je podvrgnu ritualnom obrezivanju.

Roditelji često koriste duge ljetne praznike kako bi organizirali FGM za svoje kćeri. Ta je praksa viđena kao put prema udaji i način očuvanja “djevojčine čistoće”, navode stručnjaci/kinje. FGM je zakonom zabranjen u Britaniji od 1985. godine, a novi zakon iz 2003. godine predstavio je maksimalnu kaznu od 14 godina zatvora i učinio kaznenim djelom izvođenje FGM-a od strane britanskih državljana/ki zvan granica Velike Britanije, čak i u zemljama u kojima je legalan.

Lekcije o FGM-u u školama neće biti obvezne, no Morgan potiče škole da uzmu u obzir potrebe svojih učenika/ica kada rade kurikulum. “FGM cvjeta u uvjetima tajnosti i tabua“, kaže. “Cut Flowers će pomoći iznijeti tu praksu na svjetlo dana, potičući djevojčice da javno govore o tome i dajući učiteljima/icama vrijedne izvore kako bi pronašli način za zaustavljanje ove prakse jednom zauvijek”.