U fokusu

Rodna analiza utjecaja rata u Gazi na usluge ključne za žene

Više od 10 000 žena ubijeno je u ratu u Gazi

Među njima je i oko 6000 majki, iza kojih je ostalo oko 19 000 djece. Žene koje su preživjele su raseljene, udovice i suočene su s gladi.

Foto: Free Palestine. Solidarity from Croatia Facebook

UN Women agencija objavila je rodnu analizu utjecaja rata u Gazi na ključne usluge za zdravlje, sigurnost i dostojanstvo žena i djevojčica.

Prema njihovim procjenama, više od 10 000 žena je ubijeno. Među njima je i oko 6000 majki, iza kojih je ostalo oko 19 000 djece. Žene koje su preživjele su raseljene, udovice i suočene su s gladi. Više od milijun žena i djevojaka u Gazi gotovo da nemaju hrane, nemaju pristup pitkoj vodi, kupaonicama, toaletima ili higijenskim ulošcima. Uz to, bolesti se šire usred nehumanih uvjeta života.

Od početka rata u Gazi, UN Women dokumentira iskustva žena u Gazi u seriji rodnih analiza i upozorenja. Ona se bave različitim aspektima utjecaja rata na živote žena i djevojaka, uključujući hranu, vodu, sklonište, zdravlje i zaštitu. Novi izvještaj je posljednji u ovoj seriji. Fokusira se na pristup pitkoj vodi, sanitarijama i higijeni. Upravo to su sastavnice zdravlja, dostojanstva, sigurnosti i privatnosti žena.

Cijela analiza se nalazi ovdje.