U fokusu

'ovo je katolička zemlja'

Više od 7.000 Irkinja godišnje putuje u Veliku Britaniju prekinuti trudnoću

Više od 7.000 Irkinja godišnje putuje u Veliku Britaniju prekinuti trudnoću

U irskom političkom diskursu, ‘irsko rješenje irskog problema’ jest svaki službeni odgovor na kontroverzno pitanje kojim se plašljivo zaobilazi glavno pitanje. Prošlog tjedna je Gornji dom Irske vlade glasovao o zakonu o pobačaju koji dopušta prekid trudnoće u iznimno ograničenim okolnostima, piše portal thefword.org. Ovim zakonom se ne očekuje nikakva promjena u broju Irkinja koje putuju u Veliku Britaniju svake godine kako bi prekinule trudnoću.

Prije osam mjeseci, 31-godišnja Savita Halappanavar umrla je u irskoj bolnici zbog komplikacija u trudnoći. Kako joj se stanje pogoršavalo, ona i njezin suprug više su puta zatražili prekid trudnoće, ali to je odbijeno uz objašnjenje ‘ovo je katolička zemlja’. Njezina smrt izazvala je međunarodni skandal, zahtjeve za reakcijom Amnesty Internationala, bdijenja uz svijeće i zahtjeve za objašnjenjem irskih zakona o pobačaju, koji su trenutni najstroži u Europi.  Zapravo, sve do 1992. godine zabrana abortusa ograničavala je slobodu žene da putuje u inozemstvo kako bi prekinula trudnoću. To se promijenilo nakon Slučaja X – slučaja s Vrhovnog suda koji je dopustio da Irkinje pobace ako je život žene u opasnosti zbog trudnoće, uključujući i opasnost od samoubojstva. Samo stanite i razmislite o tome kako su do nedavno i sama putovanja žena bila ograničena zakonom.

Pobačaj je vruća tema u Irskoj: pet je nacionalnih referenduma održano na tu temu u posljednjih 30 godina. Kontroverze oko tog pitanja povremeno budu aktualne, dominiraju radijem i novinama nekoliko dana, a onda zamru. Dijelom je tome tako jer pobačaj na zahtjev već postoji: procjenjuje se da oko 7.000 žena godišnje putuje u Veliku Britaniju iz Irske kako bi prekinule trudnoću. Ta praksa je toliko raširena da je u cijeloj zemlji eufemizam za pobačaj postalo ‘hvatanje broda’. Podrazumijeva se da je to skupo rješenje lakše dostupno za višu i srednju klasu žena.

Smrt Savite Halappanavar i reakcije koje su uslijedile prisilile su Vladu da reagira. Prošlog je tjedna u parlamentu prošao prijedlog zakon koji omogućuje medicinski prekid trudnoće nakon što pacijenticu pregleda dvoje/dvije liječnika/ica i nakon što se oboje/obje slože da je prekid trudnoće jedina mogućnost kojom bi se spasio život pacijentice. Opcije za slučajeve silovanja i incesta nisu bile uključene u prijedlog zakona.

Prošlog je tjedna zakon bio na izglasavanju, no nije bilo sigurno hoće li proći. Postoji značajna opozicija legalizaciji pobačaja među senatorima/icama unutar stranke Fianna Fáila, od kojih je samo troje od ukupno 14 članova/ica potvrdilo da će zakon podržati. Ako prijedlog prođe, bit će to prvi put da će pravo na pobačaj biti upisano u Irske zakone.

Srećom, nakon dvodnevne rasprave, irski su parlamentarci i parlamentarke donijeli revolucionarni zakon koji omogućuje pobačaj pod posebnim okolnostima. Sa 127 glasova ‘za’ i 31 protiv odobren je prekid trudnoće u slučajevima kad je život žene u opasnosti.

Crkva Irske nadbiskupije i predstavnici metodističke i prezbiterijanske crkve, Islamski kulturni centar Irske i Židovska sinegoga podržavaju izmjene zakona. Nepotrebno je spominjati da se Katolička crkva protivi.

Za one koji podržavaju pravo na izbor, ovaj zakon ne ide dovoljno daleko. On ne definira razliku između rizika za život žene i rizika za zdravlje žene, bez obzira na dokaze liječnika/ica koliko je ta razlika bitna. Postoje slučajevi u kojima su žene umrle dok su liječnici/e nastojali/e ustanoviti trenutak prelaska od ugroženog zdravlja do ugroženog života. Liječnicima/ama koji/e prerano interveniraju prijeti do 14 godina zatvora, kao i ženama za koje se smatra da su obavile nezakonit pobačaj.

Tijekom debate, oni koji se zalažu za očuvanje života bili su poprilično glasni, nadajući se da će pridobiti one koji podupiru pobačaj u posebnim okolnostima, ali su protiv pobačaja na zahtjev. Posebno je problematična bila ona točka koja je uključivala ‘klauzulu samoubojstva’, koja bi omogućila prekid trudnoće onim ženama čija bi neželjena trudnoća bila povod za misli o samoubojstvu. Mizogini stav da su žene dvolična bića koja bi se pravila da su suicidalna samo kako bi prevarila liječnike/ice da im omoguće česte pobačaje, prihvaćen je kao polazište za raspravu. Sad se žena koja želi obaviti pobačaj mora suočiti s tri konzultanta/ice kako bi dokazala da je suicidalna. Ovo izuzetno okrutno rješenje koje prouzrokuje dodatan stres ionako na već krhku ženu jedan je od malobrojnih dijelova zakona o kojima se nije previše raspravljalo.

Irski aktivisti i aktivistkinje za slobodu izbora nastavljaju se boriti za referendum o promjeni zakonske stavke o bitnoj razlici između zdravlja i života žene. Nedavna anketa pokazala je kako bi 78 posto ljudi podržalo ovaj prijedlog, dok 40 posto smatra da bi pobačaj trebao biti dostupan na zahtjev. U međuvremenu, žene će nastaviti uzimati kredite kako bi mogle potajno otputovati u zemlju koja nije njihova kako bi dobile autonomiju nad svojim tijelom.

Prevele i prilagodile Tea Stipan i Nataša Vajagić