U fokusu

Oba su pala

Vojska i HHO žele utjecati na uređivačku politiku i neovisnost medija

Zbog naslovnice tjednika Novosti na kojemu je objavljena fotografija migova i naslova “Obadva, obadva su pala” Hrvatski helsinški odbor za ljudska prava uputio je prosvjedno pismo Vladi i Saboru. HHO upozorava da se tjednik kojega izdaje Srpsko narodno vijeće financira iz proračuna, a u pismu Vladi podsjeća da je objavljeni naslov usklik hrvatskog vojnika kod Šibenika 1991. godine prilikom obaranja dvaju jugoslavenskih zrakoplova. Glavni urednik Novosti Rade Dragojević ocijenio je usporedbu sa slučajem karikatura proroka Muhameda opasnom i “pozivom na linč redakcije”.

Vojska i HHO žele utjecati na uređivačku politiku i neovisnost medija

Zbog naslovnice tjednika Novosti na kojemu je objavljena fotografija migova i naslova “Obadva, obadva su pala” Hrvatski helsinški odbor za ljudska prava uputio je prosvjedno pismo Vladi i Saboru.

HHO upozorava da se tjednik kojega izdaje Srpsko narodno vijeće financira iz proračuna, a u pismu Vladi podsjeća da je objavljeni naslov usklik hrvatskog vojnika kod Šibenika 1991. godine prilikom obaranja dvaju jugoslavenskih zrakoplova.

HHO ističe da su Novosti događaj koji je šokirao većinu hrvatskih građana, odnosno nedavno rušenje dva MiG-a na Slunju, zabilježile na krajne dubiozan način. Vlada i Sabor moraju biti svijesni posljedica takvih poruka, upravo zato što je državnog financiranje tog tjednika posljedica koalicijskom sporazuma sa SDSS-om.

HHO je naveo i da je, kada je danski list objavio sporne karikature proroka Muhameda cijeli svijet ustao protiv vrijeđanja muslimanskih svetinja.

— No, u Hrvatskoj je, izgleda, moguće vrijeđati neosporne vrijednosti većine hrvatskih građana-poreznih obveznika, uz potporu hrvatske Vlade i Hrvatskog sabora, navodi HHO napominjući i da je tjednik Novosti u broju objavljenom 6. kolovoza 2010., u vrijeme obilježavanja Dana zahvalnosti, na naslovnici objavio crtež hrvatskog vojnika koji vampirski pije krv ženskoj osobi uz naslov “Olujom do mira”.

HHO je Milorada Pupovca koji je na čelu SNV-a zbog sukoba interesa, odnosno istodobnošću njegove političke funkcije i funkcije u nevladinoj udruzi.

Glavni urednik Novosti Rade Dragojević ocijenio je usporedbu sa slučajem karikatura proroka Muhameda opasnom i “pozivom na linč redakcije”.

Ustvrdio je da je funkcija medija da budu neugodni, provociraju i ispituju dokle se u pojedinim stvarima može ići.

— Znam da je naslovnica asocijacija na ratni podvig, ali mi kao novine njegujemo antimilitarno raspoloženje, a budući da nitko nije smrtno stradao, nismo smatrali da time kršimo etička načela, rekao je Dragojević, inače dobitnik nagrade Joško Kulušić HHO-a za širenje ljudskih prava u medijima prije sedam godina.

Za tvrdnju HHO-a da Novosti vrijeđaju neosporne vrijednosti većine hrvatskih građana-poreznih obveznika Dragojević je naveo da su porezni obveznici i čitatelji tih novina, te da neće odustati od toga da provociraju, a “ne radim ovaj posao zato da bih na naslovnicu stavio smilje i bosilje”, zaključio je.

I Glavni stožer OS RH reagira na Novosti

Glavni stožer Oružanih snaga Republike Hrvatske priopćio je danas da u ime svih pripadnika Oružanih snaga Republike Hrvatske sa žaljenjem konstatira kako se zrakoplovi Hrvatskoga ratnog zrakoplovstva i protuzračne obrane u najnovijem broju časopisa Novosti stavljaju u isti kontekst kao i neprijateljski zrakoplovi koji su agresorski djelovali diljem Hrvatske u Domovinskom ratu.

Istodobno, navodi se u priopćenju, u potpunosti odbacujemo navode iz teksta u kojima se govori kako je nakon pada zrakoplova ostao kaos i bombe jer to jednostavno ne odgovara istini.

— Podsjećamo da Oružane snage Republike Hrvatske, kako pri stvaranju neovisne Hrvatske, tako i danas, imaju svoju jasnu ustavnu i zakonsku obvezu, a sve naše aktivnosti u Hrvatskoj kao i u međunarodnim misijama imaju uporište u zakonskoj regulativi i propisima. Grubo manipuliranje nesrećom, koja se dogodila, u novinskom članku – naslovnici lista Novosti, naslovu i tekstu – nanošenje je štete ugledu pripadnika Oružanih snaga RH, ali i oružanim snagama RH u cjelini, stoji u priopćenju koje je potpisao načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga Republike Hrvatske general zbora Josip Lucić.

Duka: Nije dobro da vojska prosuđuje o medijima!

Predsjednik Hrvatskog novinarskog društva Zdenko Duka stao je u obranu tjednika Novosti, koji je objavio fotografiju hrvatskih MIG-ova uz naslov ‘Obadva, obadva su pala!’. Smatra da se vojska ne bi trebala uplitati u posao medija.

Hrvatski helsinški odbor i Ministarstvo obrane Republike Hrvatske osudili su novu naslovnicu tjednika Novosti, na kojoj je objavljena fotografija MIG-ova HV-a uz natpis ‘Obadva, obadva su pala!’, te tvrde da je na taj način izjednačen agresor sa žrtvom.

Predsjednik Hrvatskog novinarskog društva Zdenko Duka smatra da se radi o slobodi medija, koju bi trebali poštivati i ministar obrane Branko Vukelić i načelnik glavnog stožera general zbora Josip Lucić.

— Iz njihovih priopćenja ispada da su Novosti neprijatelj. U ovom slučaju treba stati na stranu novina jer svatko ima pravo na pogrešku’, poručio je Duka.

Dodaje i kako “nije dobro kada vojska prosuđuje o medijima”, te za Danas.hr ističe da se “zna u kakvim zemljama vojska dirigira medijima”.