U fokusu

bitka koju sad mora dobiti

Vrijeme je da postavimo dozvoljenu minimalnu težinu u modnu industriju

Vrijeme je da postavimo dozvoljenu minimalnu težinu u modnu industriju

Vjerojatno ste čuli/e za neke od horor priča modne industrije, za modele koji jedu maramice ili kuglice pamuka da bi utažile glad ili za modele koji se onesvješćuju od srčanih napada uzrokovanih neuhranjenošću samo nekoliko sekundi nakon što su sišle s modne piste. Čak i za modele koji puštaju da im narastu dlake na donjem dijelu tijela, da bi se njihovo tijelo uspjelo zagrijati. Prekomjerno mršavi modeli bili su predmet kontroverze desetljećima, a dvije znanstvenice smatraju da indeks masti u organizmu modela treba biti tretiran kao pitanje zdravlja i sigurnosti na radnom mjestu. U editorijalu koji je izašao u ponedjeljak u American Journal of Public Health, Katrin Record i S. Bryn Austin upozoravaju kako vlade moraju regulirati modnu industriju.

Prosječnom međunarodnom runaway modelu indeks masti u organizmu treba biti ispod 16, što je, prema standardima Svjetske zdravstvene organizacije, brojka koja signalizira izgladnjivanje. No, Record i Austin su zabrinute ne samo za modele, nego i za mnoštvo djevojaka i žena koje se ugledaju na njih i gube samopouzdanje, a zatim i ugrožavaju vlastito zdravlje nastojeći izgledati kao manekenke iz modnih časopisa.

“Posebno smo zabrinuti za djevojke i tinejdžerice. Sedamdeset posto djevojaka od 10 do 18 godine kažu da sliku savršenog tijela definiraju prema onome što vide u magazinima”, kaže Record, koja je zamjenica direktora Massachusetts Health Policy Commission.

Record također ističe da je to posebno zabrinjavajuće ako uzmemo u obzir da anoreksija, vodeći se podacima National Institute of Mental Health, uzrokuje više smrtnih slučajeva nego ijedna druga mentalna bolest. Record i Austin, profesorice socijalnih i bihevioralnih znanosti na Harvardu, smatraju kako nadležne institucije i struka trebaju stvoriti određene mehanizme zaštite radnica u modi, kao što je to slučaj s nekim drugim profesijama. Već je od ranije poznato da su pojedina oboljenja povezana s određenim zanimanjima, poput bolesti pluća kod rudara. “Profesionalne manekenke posebno su podložne obolijevanju od poremećaja u prehrani, prouzrokovanih nerealnim zahtjevima za premršavim izgledom”, tvrde znanstvenice.

Njihov je prijedlog uvođenje zabrane modnim agentima i agenticama da zapošljavaju modele koji imaju indeks tjelesne mase (BMI) ispod 18. Po tom standardu, model visok 175 centimetara, mora imati najmanje 55 kilograma. “To je i dalje jako mršavo, ali ne toliko opasno”, ističe Record.

U travnju je u Francuskoj usvojen zakon kojim je uspostavljena donja granica za težinu modela. Agenti/ce i modne kuće koje zapošljavaju modele s BMI ispod 18 moraju platiti kaznu od 82.000 dolara i mogu dobiti do šest mjeseci zatvorske kazne. Izrael također ima BMI restrikcije za modele, dok se isto radi i u Milanu i Madridu. Te su zabrane uspostavljene 2006. godine nakon smrti dvije manekenke – Ane Caroline Restn i Luisele Ramons. U 2010. godini, francuska manekenka Isabelle Caro, koja je imala kampanju za suzbijanje anoreksije, umrla je od iste bolesti u svojoj 28 godini.

Record smatra da uspostavljanje propisa u modnu industriju SAD-a neće biti lako jer onda će se potegnuti pitanje i regulacije duhanske industrije, smatra Record. Međutim, s novouspostavljenim zakonima u Francuskoj, SAD bi se mogle voditi istim primjerom i konačno učiniti ključni korak u očuvanju zdravlja djevojaka koje rade u modnoj industriji te poslati svjetlije primjere ostalim ženama.

Prevela i prilagodila Nataša Zlatović