U fokusu

Proglas Zagreb Pridea

XVII. Povorka ponosa LGBTIQ osoba i obitelji: Da nam živi, živi rod!

XVII. Povorka ponosa LGBTIQ osoba i obitelji: Da nam živi, živi rod!

Ove subote, 9. lipnja, u Zagrebu se održava XVII. Povorka ponosa LGBTIQ osoba i obitelji u organizaciji Zagreb Pridea, čiji proglas prenosimo u cijelosti.

 

Hej, vire nam u gaće!

Zaviruju nam u spavaće sobe!

Prebrojavaju krvna zrnca!

Mi, što već 16 godina svakog lipnja ponosno koračamo Zagrebom, i ove godine glasno pozivamo zajednicu, sve prijateljice i prijatelje, podržavatelje i podržavateljice da nam se priključe u hrabroj, veseloj i bučnoj 17. Povorci ponosa LGBTIQ osoba i obitelji, najvećem prosvjedu za ljudska prava u Hrvatskoj i da zajedno jasno poručimo: Van iz naših gaća!

Ovogodišnja Povorka ponosa ponovno se održava u jeku napada na žene, na transrodne osobe, na obitelj i djecu, na manjine, napada na sve aspekte rodne i drugih različitosti i raznolikosti. Političari, ministri i matičari, samozvani stručnjaci i stručnjakinje, klerikalci i klerikalke, skupljači potpisa, biskupi, svećenici, popovi i vračevi i ove godine ismijavaju i trivijaliziraju naše identitete i tijela. Prvo su nam ušli u domove, onda su nam ušli u krevete, a sada nam vire u gaće. Van iz naših gaća!

Živimo stvarnost u kojoj zlostavljana supruga župana u svom vapaju za pomoć piše pisma premijeru, a onda odustaje od prijave jer biva marginalizirana, obezvrijeđena i obeshrabrena. 

Živimo stvarnost u kojoj ministrica na optužbe o obiteljskom nasilju odmahuje rukom i odgovara “Tako vam je to u braku!”.

Živimo stvarnost u kojoj se maškare i karnevali za djecu pretvaraju u paljenje slikovnica s dvije mame i dva tate.

Živimo stvarnost u kojoj šačica klerikalaca u nekom tijelu ministarstva određuje tko čini naše obitelji.

Živimo stvarnost u kojoj se u udarnim terminima na nacionalnoj televiziji negira holokaust, a gej osobe poistovjećuju s pedofilima.

Živimo stvarnost u kojoj se interpretativnom izjavom, pod izlikom zaštite žena, transrodnim osobama uskraćuje pravo na zaštitu od nasilja.

Živimo stvarnost u kojoj se prebrojavaju potpisi za referendum kojim se žele uskratiti prava manjina, uz svesrdnu podršku predsjednice Republike.

Živimo stvarnost u kojoj smo prisiljene i prisiljeni od najbližih prikrivati svoj život i svoju ljubav, do ulice, trgova, medija, radnog mjesta, škole, fakulteta, institucija, kafića, gdje se pretpostavlja i nameće svačija, pa i naša heteroseksualnost i cisrodnost, gdje se moramo skrivati, suzdržavati i prešućivati svoje osjećaje, identitete, stavove i istinu o nama samima.

Živimo stvarnost u kojoj se svatko smatra kvalificiranim određivati tko je muško, a tko žensko ili nešto treće. Van iz naših gaća!

Mi, lezbijke, gejevi, biseksualne,trans*, interspolne i kvir osobe, znamo i da živimo stvarnost u kojoj smo sve i svi mi mnogo više od spola koji nam je pripisan pri rođenju. Znamo da svatko od nas ima svoj rod i rodni identitet te pravo na izražavanje sebe. Znamo i da je svatko i svaka od nas jedini autoritet za vlastiti rodni identitet i zato zahtijevamo da se proces zakonskog priznanja roda temelji isključivo na identifikaciji same osobe. Nitko nam nema pravo viriti u gaće i određivati tko smo, koga ćemo voljeti, tko čini našu obitelj ili koji ćemo toalet koristiti!

Zahtijevamo:

  • da se svim osobama omogući slobodno donošenje odluke o rađanju
  • da se prestane s referendumima usmjerenim zatiranju ljudskih prava i prava žena
  • da se kroz novi Obiteljski zakon prizna pravo na građanski brak svim parovima, bez obzira na njihov spol i rod
  • da se prekine sa svim oblicima reparativnih i konverzijskih terapija ili postupaka za promjenu spolne orijentacije ili rodnog identiteta
  • da se svim transrodnim osobama u Hrvatskoj omogući bezuvjetno zakonsko priznanje roda

I zato ove subote, 9. lipnja od 15 sati, zauzimamo centar grada – za svaku nevidljivu Maru u Hrvatskoj, za svako diskriminirano dijete u školama, za sve manjine u našem parlamentu, za sve različite i raznolike, predivne obitelji, za svakog ili svaku hrabru osobu kojoj je dosta da joj svi vire u gaće! Zauzimamo centar grada jer tražimo i zahtijevamo VIDLJIVOST 365 dana u godini, sada i odmah. Da nam živi, živi rod!