U fokusu

Za 40 posto djevojaka u RH normalno je da dečko reagira udarcem ako pogledaju drugog

Za 40 posto djevojaka u RH normalno je da dečko reagira udarcem ako pogledaju drugog

Od 485 poziva u pomoć, koliko ih je tijekom prošle godine zabilježila virovitička Udruga S.O.S. telefon, u 90 posto slučajeva uputile su ih zlostavljane žene, a statistika govori da su njihovi zlostavljači u 80 posto slučajeva bračni im partneri – muškarci. Premda je javnost posljednjih godina osvještenija po pitanju pojave nasilničkog ponašanja, broj zabilježenih obiteljskih maltretiranja ostaje sličan prošlogodišnjima te je Policijskoj upravi virovitičko-podravskoj u protekloj godini prijavljeno između 450 i 500 slučajeva zlostavljanja. O toj je temi danas u Slatini predavanje održala Desa Kolesarić, predsjednica Udruge S.O.S telefon – poziv u pomoć iz Virovitice, autorica brošure ‘Mitovi i činjenice o nasilju u obitelji’

Najčešći su mitovi u društvu, koje uvelike tolerira nasilna ponašanja, piše Kolesarić, da je žrtva sama ‘kriva’ za torturu koju proživljava, da uživa u tome, inače bi ostavila zlostavljača, da je nasilje u obitelji privatna stvar i tome slično. Takve tvrdnje, dodaje, štetne su, suprotne su činjenicama i poistovjećuju žrtvu i nasilnika. U partnerskim odnosima, u omjeru 9:1, nasilniji su muškarci, a najčešće je riječ o psihičkom, tjelesnom i, nešto slabije izraženom, seksualnom zlostavljanju.

‘Šokantan je podatak da oko 40 posto mladih djevojaka u Hrvatskoj smatra sasvim normalnim da im dečko reagira udarcem, pljuskom ili pogrdnim riječima kad ona, primjerice, pogleda drugog muškarca. To puno govori o tome s kakvim se stavovima u društvu moramo nositi. Naša je udruga prošle godine imala 485 poziva za pomoć, policija je zabilježila još 500, tomu treba pribrojati ona zlostavljanja koja nisu zabilježena, a u prosjeku ih je desetak neprijavljenih na jedno prijavljeno’, kaže Kolesarić naglašavajući kako bi i u Virovitičko-podravskoj županiji dobro došla sigurna kuća, koje zasada – nema. Virovitička Udruga S.O.S. telefon djeluje od 2000. godine i žrtvama nasilja osigurava psihološku i pravnu pomoć.

Održana tribina dio je projekta Ženske sobe Sigurno mjesto koji novčano podupiru Europska unija i Vladin Ured za udruge, a odvija se u suradnji s Centrom za podršku i razvoj civilnog društva Delfin iz Pakraca, Centrom za žene Adela iz Siska i virovitičke Udruge S.O.S. telefon.