U fokusu

Japan

Zabrana naočala na radnom mjestu pokrenula lavinu reakcija

Zabrana naočala na radnom mjestu pokrenula lavinu reakcija

Dominika Roseclay / pexels.com

Nošenje naočala na poslu postalo je vruća tema u Japanu nakon vijesti da su neke tvrtke od zaposlenica zatražile da ne nose naočale. Nekoliko lokalnih glasila navodi da su neke tvrtke iz različitih razloga svojim zaposlenicama “zabranile” naočale. Neki trgovački lanci to su navodno učinili pod izlikom da prodavačice s naočalama djeluju “hladno”.

Time je na japanskim društvenim mrežama započela burna rasprava o odijevanju i ženama na radnom mjestu.

Nije posve jasno jesu li zabrane utemeljene u politikama tvrtki ili su odraz društveno prihvaćene prakse na tim radnim mjestima.

Kumiko Nemoto, profesorica sociologije na sveučilištu u Kyotu, izjavila je da je takva snažna reakcija potaknuta zastarjelim pravilima.

“Razlozi zbog kojih žene ne smiju nositi naočale stvarno nemaju smisla. To je rodno uvjetovano i prilično diskriminirajuće”, rekla je. Dodala je da to odražava “staro, tradicionalno japansko” razmišljanje.

“Ne radi se o tome kako žene obavljaju svoj posao. Tvrtke zahtijevaju od žena da izgledaju ženstveno, a nošenje naočala suprotno je od toga”, rekla je prof Nemoto.

Ova je rasprava odjek nedavne kontroverze oko visokih potpetica na radnom mjestu. Glumica i spisateljica Yumi Ishikawa pokrenula je peticiju pozivajući Japan da ukine pravila odijevanja. Ona je, naime, morala nositi visoke potpetice dok je radila u pogrebnom poduzeću.

“Ako pravila samo ženama zabranjuju da nose naočale, to je diskriminacija žena”, rekla je Kanae Doi, japanska direktorica organizacije Human Rights Watch.

Pokret je privukao pažnju na društvenim mrežama. Podržavatelji_ce su u znak solidarnosti dijelili_e peticiju s hashtagom #KuToo, referirajući se na pokret #MeToo. Slogan je igra riječi; japanska riječ za cipele je “kutsu”, a za bol “kutsuu”.

Aktivisti_kinje kažu da se nošenje visokih potpetica smatra obaveznim prilikom razgovora za posao, a dodatno ih je razljutila izjava japanskog ministra, koji je rekao da pravila odijevanja tvrtki “nužno” podrazumijevaju visoke potpetice.

“Žene se najviše ocjenjuje prema izgledu”, rekla je prof. Nemoto. “To je poruka koju ta pravila šalju.”