U fokusu

projekt propagira socijalnu osviještenost

Zadar će dobiti samoposlugu za siromašne

Zadar će dobiti samoposlugu za siromašne

Ovaj zanimljiv projekt propagira socijalnu osviještenost, a funkcionirao bi kao mjesto razmjene određenih dobara. Društvena samoposluga zvala bi se “Vrata solidarnosti”. 

Otvaranje društvene samoposluge Vrata solidarnosti jedan je od trenutno najprioritetnijih projekata udruge Za Zadar zajedno, proizašle iz građanske inicijative Stop devastaciji Zadra, a radit će se po uzoru na slične projekte koji su već realizirani u nekim drugim većim hrvatskim gradovima uključujući Zagreb, Rijeku, Karlovac, itd., rekla je na prvoj radnoj skupštini održanoj u zadarskoj Gradskoj knjižnici predsjednica ove udruge prof. Mirta Habuš.

U ova krizna i sve teža vremena kada si građani/ke mogu malo toga priuštiti, a nivo ljudskog dostojanstva zahvaljujući neimaštini pao je na jako niske grane, kao nikada do sada realizacija jednog ovakvog projekta pokazala se hitnom.

“Ovaj zanimljiv projekt propagira socijalnu osviještenost, a funkcionirao bi upravo kao mjesto razmjene određenih dobara. Društvena samoposluga Vrata solidarnosti bila bi dobra i jeftina alternativa za nabavku prijeko potrebitih potrepština te ujedno i rješavanje onih koje nama nisu potrebne, a drugima bi mogle dobro poslužiti.

Svatko bi mogao donijeti različite stvari (osim odjeće i obuće koje su u domeni javnih ustanova) i razmijeniti se za bilo što što mu je potrebno, ali i jednostavno samo donijeti ono što smatra da je nekomu drugome neophodno potrebno. To dakako može uključivati hranu i higijenske potrepštine, školske udžbenike, knjige, dječju opremu, funkcionalnu informatičku opremu i sl., kao i predmete većeg obima, ovisno o prostorijama u kojima bi udruga djelovala” napominje Habuš. 

Ističe se da će Vrata solidarnosti biti otvorena za sve sugrađane/ke koji su u potrebi, bez obzira ostvaruju li bilo kakav vid pomoći.