U fokusu

popularizacija pseudoznanosti, proizvodnja fake newsa i promicanje govora mržnje

Zagreb Pride osudio imenovanje Karoline Krišto urednicom emisije ‘Dobar dan, Hrvatska’

Zagreb Pride osudio imenovanje Karoline Krišto urednicom emisije ‘Dobar dan, Hrvatska’

YouTube/Screenshot

Karolina Vidović Krišto, novo odabrana urednica emisije ‘Dobar dan, Hrvatska’, poznata po izjavama poput one da “93 posto žena iznad 20 godina u Hrvatskoj napravi pobačaj” ili pak tvrdnje da su “više od 85 posto pedofila homoseksualci”, već se dugi niz godina ističe po širenju dezinformacija u medijima kao i pružanju neprovjerenih ‘činjenica’ u svrhu obrane vlastitih, kako anti-choice tako i homofobnih stavova.

S obzirom na navedeno, udruga Zagreb Pride u priopćenju za medije ističe da ovakav odabir urednice predstavlja “ozbiljnu opasnost od neobjektivnog izvještavanja, popularizacije pseudoznanosti i proizvodnje fake newsa te govora mržnje u udarnim terminima javne televizije.”

Zbog svojih izjava koje je moguće protumačiti kao namjerne pokušaje oduzimanja dostojanstva LGBTIQ osobama, kao i svim građanima/kama Republike Hrvatske, Krišto je 2013. godine čak i proglašena homofobom godine, što je rezultiralo pravnim sporom te presudom prema kojoj “je udruga Zagreb Pride [bila] dužna isplatiti neimovinsku štetu tužiteljici Karolini Vidović Krišto u iznosu od 30.000,00 kuna, plus zatezne kamate i odvjetničke troškove Odvjetničkom uredu Zvonimir Hodak. Sveukupno 41.018,91 kuna, zbog teksta “Izbori za Homofoba i Homofrenda 2013. godine.”

Navedenu presudu moguće je protumačiti kao izravni udar na slobodu govora unutar Hrvatske, kao što i ne uzimanje povoda iste u obzir pri izboru urednice emisije ‘Dobar dan, Hrvatska’ predstavlja “poticanje uznemirujućeg sadržaja i govora mržnje usmjerenog prema osobama drugačije spolne orijentacije, rodnog identiteta i rodnog izražavanja.”

Kako podsjeća Zagreb Pride: “U više prilika, javnim putem Vidović Krišto je povezivala homoseksualnost s pedofilijom, što je dovelo do uznemirujuće i ponižavajuće društvene atmosfere za LGBTIQ osobe, jer se plasiranjem takvih lažnih vijesti potiču predrasude. To je posebno bilo vidljivo kroz skandalozan pristup uređivanja emisije “Slike Hrvatske” iz 2012. godine na temu zdravstvenog odgoja. Urednički pristup se temeljio na popularizaciji lažnih, pseudoznanstvenih projekcija o LGBTIQ osobama, sve upakirano u gnusan i mrzilački sadržaj koji je za cilj imao prodati javnosti ideju da su 80% pedofila homoseksualne osobe te da se učenjem o društvenom prihvaćanju homoseksualnih osoba kroz module zdravstvenog odgoja u javnim školama učenici i učenice zapravo izlažu opasnosti. U sklopu te emisije prikazan je i filmski uradak jednog autora, pobornika pseudoznanosti i teorije zavjere, zbog čega se HRT na kraju i ispričao te 2013. ukinuo autorsku emisiju Karoline Vidović Krišto “Slike Hrvatske”.”

Umjesto da propagira mrzilačke sadržaje “javna televizija trebala bi biti primjer beskompromisnog pozivanja na poštivanje drugih i postavljanja standarda novinarske profesije i etike, a ovim putem Zagreb Pride želi podsjetiti HRT na njegovu dužnost da kao javni servis mora pridonositi poštivanju i promicanju temeljnih ljudskih prava i sloboda, domoljublju, toleranciji, razumijevanju i poštivanju različitosti, demokratskih vrednota i institucija, civilnog društva, te unapređenju kulture javnoga dijaloga (Zakon o HRT-u, Članak 6., stavak 1).”