Uncategorized

cilj istraživanja: saznati o zdravlju, dobrobiti te zaštitnim i rizičnim faktorima za mentalno zdravlje LGBTQ učenika/ica

Hej, teen si i LGBTQ? Sudjeluj u europskom istraživanju!

Hej, teen si i LGBTQ? Sudjeluj u europskom istraživanju!

Unsplash/Sharon McCutcheon

U okviru međunarodnog projekta The FREE (Fostering the Right to Education in Europe), čiji je cilj saznati o zdravlju, dobrobiti te zaštitnim i rizičnim faktorima za mentalno zdravlje LGBTQ učenika i učenica (lezbijki, gejeva, biseksualnih osoba, transrodnih osoba, queer ili questioning osoba), provodi se online istraživanje stavova i ponašanja LGBTQ srednjoškolaca i srednjoškolki.

U projektu sudjeluje više od 10 europskih zemalja (Austrija, Belgija, Nizozemska, Španjolska, Italija, Portugal, Irska, Grčka, Albanija, Rumunjska, Slovenija i Hrvatska). Glavna istraživačica za Hrvatsku je doc.dr.sc. Aleksandra Huić s Odsjeka za psihologiju Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu. 

U istraživanju sudjeluju LGBTQ srednjoškolci i srednjoškolke iz svih navedenih zemalja, a cilj je saznati kako se osjećaju u školi i izvan nje, koja su njihova LGBTQ isksutva te usporediti te podatke s rezultatima učenika/ca drugih zemalja koje sudjeluju u projektu. Navedeni podatci izuzetno su važni jer mogu biti polazna točka za izradu intervencijskih programa u školama za unaprijeđenje mentalnog zdravlja LGBTQ srednjoškolaca i srednjoškolki.

Prikupljanje podataka započelo je prošli tjedan i trajat će čitavu godinu. Istraživanje je odobreno od strane Etičkog povjerenstca Odsjeka za psihologiju Filozofskof fakulteta u Zagrebu.

Poziv na istraživanje nalazi se ovdje: 

Ideš u srednju školu i želiš pomoći stručnjacima da saznaju o zdravlju, dobrobiti, te zaštitnim i rizičnim faktorima za mentalno zdravlje LGBTQ učenika (lezbijki, gejeva, biseksualnih osoba, transrodnih osoba, queer ili questioning osoba)? 

Sudjeluj i ti u ovom međunarodnom istraživanju zajedno sa srednjoškolcima i srednjoškolkama iz više od 10 europskih zemalja (Austrije, Belgije, Nizozemske, Španjolske, Italije, Portugala, Irske, Grčke, Albanije, Rumunjske, Slovenije i Hrvatske). Sudjelovanje će ti oduzeti 20-30 minuta, a time ćeš pomoći u prikupljanju važnih spoznaja o školskim iskustvima LGBTQ učenika i učenica, o čemu u Hrvatskoj još nemamo podataka. 

Klikom na donji link pristupi upitniku te pročitaj detaljnije o istraživanju. Ako imaš poznanike/prijatelje koji/e su pripadnici/e LGBTQ populacije i idu u srednju školu molimo te da s njima podijeliš ovaj poziv kako bismo došli do što većeg broja sudionika i sudionica, a time do što vrijednijih zaključaka.  

Upitnik pronađite OVDJE.