U fokusu

Zakon prošao bez oporbe i HSS-a

Sa 70 glasova za, šest glasova protiv i jednim suzdržanim Sabor je prihvatio sporni zakon o medicinskoj potpomognutoj oplodnji.

Zakon prošao bez oporbe i HSS-a

 

Sa 70 glasova za, šest glasova protiv i jednim suzdržanim Sabor je prihvatio sporni zakon o medicinskoj potpomognutoj oplodnji. Zbog bure koju je izazvao u javnosti, Vlada zakon nadopunila amandmanom kojm se takva oplodnja dozvoljava i izvanbračnim parovima. Uvjet je da u zajednici žive tri ili više godina, što moraju dokazati u izvanparničnom postupku. Rok može biti i kraći ako je u zajednici već rođeno dijete.

Uoči glasovanja oporba, koja je nosila majice s natpisima Srce kaže dijete, vlada kaže Ne, napustila je sabornicu. Oporba traži da se dopusti zamrzavanje zametaka. HSS nedostatnim smatraju Vladinu intervenciju amandmanom, a HSLS je zatražio usklađivanje koalicije o tom zakonu.

Klub zastupnika HSS-a neće poduprijeti Zakon o medicinski potpomognutoj oplodnji, unatoč novopredloženom amandmanu. Ta će stranka tražiti da se zakon povuče iz procedure. Izjavio je to predsjednik Kluba zastupnika HSS-a Stanko Grčić nakon sjednice Kluba održane uoči početka saborske sjednice.

Prijedlog zakona cijela oporba (SDP, HNS, IDS) smatra najkonzervativnijim u Europi i neće ga poduprijeti. Potporu mu neće dati ni Milorad Pupovac, ni Furio Radin, ni dva zastupnika umirovljenika.