U fokusu

Molitveni cirkus je opet u našem gradu

Započelo je novo izdanje kampanje protiv prava na izbor: mole u bolnicama i ciljano dočekuju pacijentice

Započelo je novo izdanje kampanje protiv prava na izbor: mole u bolnicama i ciljano dočekuju pacijentice

Krajem rujna započelo je novo izdanje kampanje protiv prava na izbor pod nazivom 40 dana za život. Brojni molitelji i moliteljice na više od 20 lokacije diljem Hrvatske ustrajani su u namjeri da ometaju pružanje zdravstvene usluge u bolnicama i maltretiraju kako zdravstveno osoblje tako i pacijentice.

{slika}

Uz akcije ispred bolnica, aktivisti/ce su počeli ulaziti i u prostor bolnica što zorno pokazuju fotografije snimljene u zagrebačkoj bolnici Sestre milosrdnice poznatijoj kao Vinogradska.

{slika}

I dok voditeljice njihove inicijative izjavljuju kako i maloljetne žrtve silovanja trebaju zadržati trudnoću i više je nego jasno da se ne radi o nikakvoj miroljubivoj molitvi nego o snažnom napadu na ljudska prava žena i sekularni karakter države. {slika}

Vukovarski ogranak 40 dana za život otišao je korak dalje. Naime, iz tamošnje bolnice im netko očito dojavljuje kada su zakazani termini za legani medicinski zahvat abortus, čime se krši pravo na privatnost pacijentica. Zatim vjerski fundamentalisti i fundamentalistkinje putem svoje Facebook stranice poziva simpetizere i simpatizerke da im se pridruže u točno određeno vrijeme da dočekaju pacijenticu uoči zakazanog termina za zahvat. Također su objavili i fotografiju jedne takve molitve na kojoj se vidi i medicinsko osoblje koje u kutama, dakle tijekom radnog gremena, moli zajedno s kršćanskim aktivistima. {slika}

Prava žena oduvijek su bila glavni svjetonazorski kamen spoticanja u različitim debatama, osobito reproduktiva i seksualna prava, koja, sudeći prema konzervativnom mišljenju, ne bi trebala ni postojati budući da žena po kroju Crkve i desničarskih grupacija nema drugu ulogu osim one inkubatora.

Ova je inicijativa samo jedan ogranak političkog pokreta koji ima za cilj katoličkom radikalnom dogmom prožeti sve aspekte privatnog i javnog života. Živi/e smo svjedoci/kinje stvaranja katoličkog totalitarizma u Hrvatskoj, ali i u Europi, i jedino pitanje za sve nas je jesmo li spremni i spremne tome pružiti otpor.