U fokusu

Izvješće pučke pravobraniteljice

Zaprimljen rekordan broj pritužbi

Zaprimljen rekordan broj pritužbi

Pučka pravobraniteljica Lora Vidović predstavila je jučer izvješće o radu Ureda pučkog pravobranitelja i stanje ljudskih prava u 2012. te izvješće o radu za prvih šest mjeseci ove godine ističući da se ove godine znatno povećao broj građana koji traže pomoć njezina ureda. 
 
Na konferenciji za novinare Vidović je rekla kako je prošle godine Ured pučkog pravobranitelja zaprimio 1849 pritužaba, što je, ocijenila je, u sklopu višegodišnjeg prosjeka, a u prvom polugodištu ove godine zaprimljene su čak 1624 pritužbe.
 
“U prvom polugodištu lani zaprimljeno je 880 pritužaba”, rekla je i dodala da je ove godine najviše pritužaba vezano uz pravosuđe, osobito za mnoge ovrhe nad hrvatskim građanima.
 
Toliki porast broja pritužaba Vidović objašnjava teškom gospodarskom i socijalnom krizom u zemlji te većom nazočnošću Ureda pučkog pravobranitelja u medijima i javnosti.
 
Požalila se da bi tako velik broj novih pritužaba građana mogao ‘prekapacitirati njezin ured’. Kao jedno od rješenja za mnoge zahtjeve građana za pomoć ona, među ostalim, vidi u jačanju kapaciteta ureda, osobito u otvaranju novih regionalnih ureda u Rijeci, Osijeku i Zagrebu, te u njegovoj novoj organizaciji.
  
Izvješće za prošlu godinu poslano je Hrvatskome saboru, te bi se ovaj tjedan trebalo o njemu raspravljati. Od 1849 pritužaba lani osnovane su bile 372, neosnovane 492, a nepotpuno ih je bilo 457, među kojima su i one za koje ured nije mjerodavan.
 
Dovršen je 1321 predmet iz prošle godine, a u radu je još 528 predmeta.
 
Pravosuđe je najviše zastupljeno područje ljudskih prava na koje su se građani žalili Uredu pučkog pravobranitelja, i to u 416 pritužaba, a najviše njih odnosi se na nezadovoljstvo presudama ili na dugotrajnost postupka.
 
Građani osim toga traže pravne savjete i besplatnu pravnu pomoć te tumačenje propisa i zastupanje, istaknula je i dodala da su osobe lišene slobode drugo najzastupljenije područje po broju pritužaba – njih 219, a one se najviše odnose na uvjete smještaja, pružanje zdravstvene zaštite i dr.
 
Istaknula je da se te osobe žale na prenapučenost sustava od 125 posto, koja je u padu, ali stanje i dalje nije zadovoljavajuće.
 
Također, dodala je, pritužbe se odnose na kvalitetu pružanja zdravstvene zaštite, nedostatak zdravstvenih djelatnika zaposlenih u sustavu i drugo.
 
Radni i službenički odnosi treće su područje na koje su se građani žalili u 164 pritužbe. One se odnose na radne odnose u gospodarstvu i obrtu, javnim službama, prava za vrijeme nezaposlenosti i službeničke odnose, izvijestila je.
 
Pučka pravobraniteljica predstavila je danas izvješća o pojavama diskriminacije za prošlu godinu te godišnje izvješće o poslovima nacionalnog preventivnog mehanizma koja će se ubuduće slati Hrvatskome saboru na raspravu u sklopu jedinstvenoga godišnjeg izvješća.
 
U kategoriji ljudskih prava vezanih za povrat i obnovu stanova te stambeno zbrinjavanje, a kad je riječ o diskriminaciji, gotovo isključivo riječ je pritužbama vezanim uz imovinu pripadnika srpske manjine.