U fokusu

ULIČNI PERFORMANS

‘Zašto me pitaš o ljubavi dok ja govorim o silovanju?’

‘Zašto me pitaš o ljubavi dok ja govorim o silovanju?’

J.T.

Na ovogodišnjem, desetom PitchWiseu, festivalu ženske umjetnosti i aktivizma u Sarajevu, aktivistkinje ACT Women iz Srbije izvele su ulični performans kojim upozoravaju na seksualno nasilje nad ženama te na sve probleme s kojima se susretnu one koje prežive nasilje i prijave ga.

Ulični performans ‘Moje telo Moja Teritorija’ posvećen je ženama koje su preživjele seksualno zlostavljanje. “Govori o složenom procesu kroz koji prolazi žena s iskustvom seksualnog nasilja. Performans prati ovaj proces, od momenta nasilja do trenutka kada žena prijavi silovanje policiji i ohrabri se da kaže: žena nikada nije kriva za silovanje, sramota je nasilnikova”, stoji u opisu performansa koji je izveden prošlu subotu na platou ispred Katedrale u Sarajevu.

Feministička umjetničko-aktivistička skupina ACT Women izvodila je ovaj performans prvi put 2010. godine tijekom 16 dana aktivizma protiv nasilja nad ženama, o čemu je snimljen i kratak film 2011. godine.  

“Zašto me pitaš o ljubavi dok ja govorim o silovanju?”, “Glasno kažem ime silovatelja”, poruke su koje prate izvedbu umjetnica. Na jednom od plakata iznesena je statistika o seksualnom nasilju nad ženama u Srbiji.

{slika}

“U Srbiji prema podacima Incest Trauma Centra svaka 4. devojčica preživi neki oblik seksualnog nasilja. Prema podacima Autonomnog ženskog centra: 80% počinilaca seksualnog nasilja su poznate osobe, preko 70% slučajeva se dešava u poznatom prostoru, u 87% slučajeva silovanja uključena je pretnja za život žene, a u 50% slučajeva postoji pretnja oružijem. I pored ove statistike, žene koje pretrpe seksualno nasilje i dalje se suočavaju sa osudama sredine i neadekvatnom zaštitom države”, upozoravaju umjetnice.

Kolektiv se i inače bavi problematikom rodno uvjetovanog nasilja te su izvodile i ulični performans ‘Sećamo ih se’ posvećen ženama koje su ubijene od strane muškaraca.

Što se sve događalo na ovogodišnjem PitchWiseu, možete pogledati u videu koji je napravila KRIVA – Feminsitička medijska produkcija.