U fokusu

Ususret izmjenama Zakona o mirovinskom osiguranju

Zastupnice u penziju mogu ići 15 godina prije ostalih žena

Dok se ovih dana pred uredima Zavoda za mirovinsko osiguranje širom zemlje stvaraju redovi onih koji do 30. rujna, kada istječe rok za odlazak u prijevremenu mirovinu pod manje nepovoljnim uvjetima, žele pobjeći u ranu penziju, jedna kategorija hrvatskih građana ne mora brinuti da će biti kažnjena ako u zlatnim godinama odluči prestati raditi. Kada se krajem rujna u Hrvatskom saboru ukrste koplja oko prijedloga izmjene Zakona o mirovinskom osiguranju, zastupnice moći će o toj problematici raspravljati bez ikakvog opterećenja vlastitom umirovljeničkom sudbinom.

Zastupnice u penziju mogu ići 15 godina prije ostalih žena

CROPIX/tportal.hr

Dok se ovih dana pred uredima Zavoda za mirovinsko osiguranje širom zemlje stvaraju redovi onih koji do 30. rujna, kada istječe rok za odlazak u prijevremenu mirovinu pod manje nepovoljnim uvjetima, žele pobjeći u ranu penziju, jedna kategorija hrvatskih građana ne mora brinuti da će biti kažnjena ako u zlatnim godinama odluči prestati raditi.

Kada se krajem rujna u Hrvatskom saboru ukrste koplja oko prijedloga izmjene Zakona o mirovinskom osiguranju, kojim Vlada predlaže postupno izjednačavanje godina života potrebnih za odlazak u mirovinu žena i muškaraca na 65 godina, zastupnici, a posebno zastupnice moći će o toj problematici raspravljati bez ikakvog opterećenja vlastitom umirovljeničkom sudbinom, piše Novi list.

Za njih, naime, nema izjednačavanja godina života za odlazak u mirovinu između muškaraca i žena, nego i dalje vrijedi pravo na privilegiranu mirovinu.

Doduše, prema Zakonu o pravima zastupnika, izglasanim u Saboru prije nešto više od godinu dana, pooštreni su uvjeti odlaska u mirovinu zastupnika i zastupnica te u njemu stoji da zastupnici mogu u penziju sa 60 godina života i 25 godina staža, a zastupnice s 55 godina života i 25 godina staža.

Međutim, te zakonske odredbe stupaju na snagu tek nakon sljedećih parlamentarnih izbora, a za aktualne zastupnike vrijede stara, za njih znatno povoljnija pravila.

Tako zastupnici aktualnog saziva sabora, voljom zakonodavca (dakle, njih samih), mirovinu zaslužuju već sa 55 godina života i 20 godina staža, dok zastupnice mogu u penziju već s 50 godina života i 20 godina staža, bez brige koja mori ‘obične’ građanke da će zbog toga biti kažnjene s 20 posto manjom mirovinom.

Nepravedna razlika u uvjetima pod kojima odlaze u mirovinu zastupnice i zastupnici u odnosu na obične građane, najavljenom se mirovinskom reformom dodatno povećava. Zastupnice će prije odlaska u punu mirovinu morati raditi čak 15 godina manje nego li njihove vršnjakinje ‘obične’ građanke.

U ovom trenutku, izdašnu mirovinu ‘u džepu’ već ima 17 zastupnica koje imaju više od 50 godina života, a još 21 zastupnica uvjete za mirovinu još nije ostvarila, no čim napune 50 godina moći će u privilegiranu mirovinu bez obzira kakvi propisi će u tom trenutku vrijediti za obične smrtnike u Hrvatskoj.

 Iz Vlade u mirovinu

Pravo na privilegiranu mirovinu već ostvaruju i sve tri članice Vlade – premijerka Jadranka Kosor koja ima 57 godina, potpredsjednica Vlade Đurđa Adlešič kojoj je 50 godina, te ministrica Marina Matulović Dropulić koja sa svojih 68 može u mirovinu i po općim propisima.

Iz Sabora u mirovinu

Ingrid Antičević-Marinović (53)
Željka Antunović (54)
Karmela Caparin (56) 
Mirjana Ferić Vac (64) 
Nediljka Klarić (56)
Ana Lovrin (57)
Nevenka Majdanić (52)
Vesna Pusić (57)
Ivanka Roksandić (56)
Božica Šolić (54)