U fokusu

Pravda za Mariju Lukić

Zatvorska kazna za Milutina Jeličića Jutku

Zatvorska kazna za Milutina Jeličića Jutku

Bivši čelnik općine Brus, Milutin Jeličić Jutka danas je proglašen krivim za nedozvoljene seksualne radnje nad svojom bivšom zaposlenicom Marijom Lukić.

Podsjećamo, Marija Lukić tokom dvije je godine primila oko 15 000 uznemirujućih poruka od Jeličića, dotični ju je ljubio u usta protiv njene volje, dodirivao, stavljao ruku na grudi i zahtijevao seksualni odnos kao uvjet za napredovanje na poslu.

Lukić je sakupila dokaze o seksualnom uznemiravanju, prijetnjama i mobingu koje je trpela od nadređenog, te ih je uz tužbu priložila sudu nakon čega je dobila otkaz na poslu, ali i počela primati prijetnje upućenje njoj i njezinoj obitelji. Kako bi se na Lukić izvršio dodatni pritisak ne bi li odustala od tužbe, općina je također izdala naredbu za zatvaranje lokala u vlasništvu njenog supruga.

Suđenje je počelo krajem 2018. godine, ali su ročišta više puta odlagana zbog različitih razloga. Milutin Jeličić Jutka čitavo je vrijeme negirao optužbe iako je osim Marije Lukić prijave protiv njega podnijelo još šest žena. No, ni jedna od šest nije dospjela do suda zbog “zastarjelosti i nedostatka dokaza”.

Ipak, sud u Kruševcu na koji je slučaj prebačen 2019., danas je Milutina Jeličića Jutku osudio na bezuvjetnu kaznu zatvora u trajanju od tri mjeseca koja, iako mala, i dalje predstavlja korak unaprijed za srpsko pravosuđe budući da se radi o slučaju gdje je optuženi moćnik s mnogim vezama na sudu i policiji.

“Zadovoljna sam presudom, i pored toga što je oslobođen za krivično djelo seksualnog uznemiravanja [i optužen samo za nedozvoljene seksualne radnje]. I pored toga, drago mi je da je proglašen krivim. Poslije dvije godine, konačno je stavljena točka na ovaj slučaj”, rekla je Marija lukić za N1.