U fokusu

(Još jedno) otvoreno pismo premijeru

‘Zaustavite širenje mržnje i lov na vještice’

‘Zaustavite širenje mržnje i lov na vještice’

Zbog zabrinutosti  stanjem  ljudskih prava, kao i organizacija civilnog društva, Lezbijska grupa Kontra i Ženska mreža Hrvatske uputile su premijeru Hrvatske, Tihomiru Oreškoviću otvoreno pismo, a mi vam ga prenosimo u cijelosti.

Poštovani g. Oreškoviću,

Obraćamo Vam se kao organizacija za zaštitu ljudskih prava i jedna od organizacija civilnog društva koje su bile napadnute i prozivane na današnjoj sjednici Hrvatskog sabora. 

Zabrinute smo jer stanje ljudskih prava lezbijki i gejeva, koje je do sada bilo tragično loše, postaje nadasve kritično dolaskom vaše Vlade na vlast.

Naime, činjenica koja se ne mijenja godinama je da najveći broj brutalnih zločina iz mržnje prema lezbijkama i gejevima prođe bez sankcija za počinitelje zbog homofobije u sudstvu, državnim odvjetništvima i policiji. Lezbijke i gejevi žive u Hrvatskoj u stalnom strahu da se njihova spolna orijentacija ne otkrije i da zbog toga ne izgube posao, ne završe na ulici ili ne budu pretučeni. Jedina osoba koja je prijavila diskriminaciju zbog spolne orijentacije na radnom mjestu u Hrvatskoj, morala je odseliti u Njemačku kako bi izbjegla daljnju diskriminaciju.

Međutim, sve to nije ništa prema činjenici da sada u Vašoj Vladi sjede bar dvije osobe koje su bile aktivne u zalaganju za referendum usmjeren protiv ljudskih prava lezbijki i gejeva, od kojih je jedan potpredsjednik Vlade, a drugi ministar kulture, koji je već najavio ukidanje sredstava jednoj queer organizaciji te otvoreno iznosi i druge stavove koje civilno društvo i kulturna scena u Hrvatskoj prepoznaju kao nedvojbeno fašističke.

Od formiranja nove Vlade učestali su napadi na ljudska prava i organizacije civilnog društva – od marširanja na ulicama, slanja prijetećih mailova i raznih drugih uznemiravanja organizacija civilnog društva i pojedinaca i pojedinki koje se zalažu za ljudskih prava.  

Najnovija takva izjava koja ostavlja dojam lova na vještice, je današnji napad na organizacije civilnog društva od strane zastupnika vladajuće koalicije i potpredsjednika saborskog Odbora za obitelj, mlade i sport, g. Ilčića. U svom govoru u Hrvatskom saboru on upravo organizacije koje se bave zaštitom tih istih manjinskih ljudskih prava naziva bolesnima.

Tražimo od Vas gospodine Oreškoviću da se izjasnite na koji način će Vlada štititi temeljne vrednote Ustava: slobodu, jednakost, nacionalnu ravnopravnost i ravnopravnost spolova, mirotvorstvo, socijalnu pravdu, poštivanje prava čovjeka, te vladavinu prava, a posebno ljudska prava lezbijki i gejeva.

 Također tražimo da se izjasnite o nesmetanom održavanju fašističkog skupa u Zagrebu kojem su prisustvovali predstavnici državnih institucija. 

Konačno, tražimo da reagirate na današnje napade na organizacije civilnog društva iz Hrvatskog sabora kako bi se zaustavila navala širenja mržnje i lov na vještice usmjeren na manjine, odnosno najranjivije dijelove društva te organizacije koje se bave zaštitom istih.

Srdačan pozdrav,

Sanja Juras,

za Lezbijsku grupu Kontra

Supotpisuju:

Mirjana Kučer,

Nela Pamuković,

Biserka Momčinović,

Đurđica Kolarec,

Bojana Genov,

za Žensku mrežu Hrvatske