U fokusu

Završen penjački dio Hrvatske ženske alpinističke ekspedicije

Subotnjim povratkom Ene Vrbek i Milene Šijan, koje su se 21. svibnja uspele na vrh Mount Everesta (8.850m), u Bazni logor (5.300m), završen je penjački dio 2. hrvatske ženske alpinističke ekspedicije iz koje su se četiri Hrvatice popele na najviši vrh svijeta.

Završen penjački dio Hrvatske ženske alpinističke ekspedicije

Subotnjim povratkom Ene Vrbek i Milene Šijan, koje su se 21. svibnja uspele na vrh Mount Everesta (8.850m), u Bazni logor (5.300m), završen je penjački dio 2. hrvatske ženske alpinističke ekspedicije iz koje su se četiri Hrvatice popele na najviši vrh svijeta. Naime, 19. svibnja na vrh Mount Everesta popele su se, kao prve Hrvatice, i sestre Darija i Iris Bostjančić.

Ekspedicija je zabilježila još jedan rekord, a to je onaj Sherpe Lhakpe Nuru, sirdara, odnosno glavnog Sherpe hrvatskog tima, koji se u samo 43 sata popeo na vrh dva puta. S Milenom i Enom u Bazu su se spustile i liječnica ekspedicije Lana Đonlagić, koja je provela na Logoru 2 (6.300m) sedam dana, izliječivši cijeli niz bolesnih penjača i Sherpi drugih ekspedicija, te Sunčica Hraščanec, koja je između ostalog bila zadužena i za snimanje tijeka cijele ekspedicije. Djevojke su jučer imale vatreni doček ostalih sedam članica ekspedicije i voditelja Darka Berljaka.

Hrvatski alpinistički tim će danas, 25. svibnja, napustiti Bazni logor i u Katmandu bi trebao stići, ako vremenske prilike budu povoljne, 29. svibnja. U Hrvatsku alpinistice iz Nepala lete 2. lipnja, pa bi Zagrebu trebale stići 3. lipnja.