U fokusu

pretrpani zatvori

Žene iza rešetaka

Žene iza rešetaka

U posljednja tri desetljeća, ženska zatvorska populacija SAD-a porasla je za gotovo 800 posto – gotovo duplo nego stopa muškaraca.

Žene su najbrže rastuća populacija u zatvorima SAD-a. No, što je uzrok tom ogromnom rastu u ženskoj zatvorskoj populaciji? Postoji li razvijena infrastruktura koja bi se time pozabavila? Al Jazeera je provela istraživanje na tu temu u Kaliforniji, u kojoj su zatvori među najnapučenijima.

U 2010. godini Kalifornija je potvrdila da ima 160.000 ljudi u svojim zatvorima, što je duplo više od kapaciteta kojima raspolaže. Ekstremno strogi zakoni i kazne naslijeđene su iz 1980-ih kada se u Kaliforniji vodio žestoki rat protiv droge i narko-industrije. Jedno od oružja protiv kartela droge bile su stroge kazne za zločine povezane s drogom. Te kazne odnosile su se čak i na sitne zločine poput posjedovanja nedozvoljenih supstanci, za što su slijedili dugogodišnji zatvorski boravci . Ovi zakoni nisu nikada ublaženi, što znači da je na tisuće građana/ki Kalifornije zatvoreno za nenasilne zločine. To je dovelo do krize – prenapučenosti zatvora, što su najviše osjetile žene.

U posljednja tri desetljeća, ženska zatvorska populacija SAD-a je porasla za gotovo 800 posto, gotovo duplo nego stopa muškaraca. Sitni zločini povezani s drogom pomeli su na tisuće žena u zatvore, a neke su dobile od 6 do 10 godina kazne za posjedovanje manje količine droge. Nakon što je Kaliforniji naređeno da sreže zatvorsku populaciju za 30.000 ljudi, vlasti su poduzele drastične mjere. Međutim, umjesto ponovnog sagledanja prestrogoga zatvorskog sistema, država je odlučila pretvoriti ženski zatvor u mušku ustanovu, premještajući 1.000 ženskih zatvorenica u već prenapučenu ustanovu CCWF (Central California Women’s Facility). U težnji da se reducira problem prenatrpanih ženskih zatvora, poduzete su mjere redistribucije muškaraca, čime se pogoršalo stanje prenapučenosti ženskih zatvorenica.

U ćelijama CCWF-a obitava čak osam žena, što dva puta premašuje kapacitet. Misty Rojo, bivša zatvorenica i odvjetnica zatvorenicâ, rekla je da se za vrijeme njezina služenja kazne često razgovaralo o tome koliko bi žena poginulo ako bi planuo požar u zgradi, jednostavno zato jer su zatvori prenatrpani. Razina prenapučenosti je dosegla kritičnu točku. Izvještaji pokazuju da su neke zatvorenice umrle  zbog nedostupnosti jednostavnih medicinskih tretmana.

{slika}

Međutim, umjesto dugovječnih nepromijenjenih zakona o drogi, mnogi/e misle da je rast u ženskoj zatvoreničkoj populaciji uzrokovan ratom ili siromaštvom. Odvjetnici/e i aktivisti/kinje za prava zatvorenika/ca znaju za žene koje su osuđene na šest godina zatvora radi krađe tajica, koje su im bile potrebne za intervju. Očito su građani/ke Kalifornije prestrogo kažnjavani/e za sitne zločine, pri čemu se ne pridaje pažnja nuspojavi pretjeranog zatvaranja – što se događa s djecom čije su majke zatvorene? Ponekad se žene zatvaraju u ustanove koje su i do 320 kilometara udaljene od njihova obiteljskog doma; imaju malo ili nimalo kontakata sa svojom djecom, te posljedično igraju minimalnu ulogu u njihovu odgoju i odrastanju.

Guverner Kalifornije, Jerry Brown, uveo je preustroj kriminalnog sustava koji je trebao ohrabriti rehabilitaciju umjesto zatvaranja. Međutim, jedna od briga jest ponašanje zatvorskog sustava kao svojevrsnoga sidra za ekonomiju Kalifornije, s obzirom da pruža zaposlenje u izgradnji ustanova, te kasnije u upravljanju i osiguranju istih. Vjerojatno je to razlog zbog kojega neće uskoro opasti broj zatvorskih ustanova.

Kaliforniji treba kritički osvrt na legalni sustav i kazneni kôd koji odražava stvarnost današnjeg konteksta, a ne slijepo slijeđenje zastarjelih zakona koji su stvoreni za borbu u ratovima protiv droge kojih više nema.

Prevela i prilagodila Ela Naranđa