U fokusu

Seksizam u tehnologiji

Žene koje pišu o tehnologiji i dalje su zlostavljane na internetu

Žene koje pišu o tehnologiji i dalje su zlostavljane na internetu

Ženama koje pišu o tehnologiji nije strano zlostavljanje na internetu, a neke od njih su zbog toga prisiljene i mijenjati karijeru.

Catherine Adams, istraživačica na Nottingham Trent Universityju u Ujedinjenom Kraljevstvu, provela je istraživanje na uzroku od sto žena koje pišu o tehnologiji i došla do podataka da”jedna od pet novinarki koje pokrivaju područje tehnologije prikrivaju svoj rod kako bi izbjegle seksističko zlostavljanje, a gotovo 40 posto njih je promijenilo područje rada zbog straha da će biti mete napada”, napisala je u sažetku istraživanja objavljenom u The Guardianu. Adams također navodi da gotovo trećina ispitanica smatra da je zlostavljanje postalo još gore u posljednjih godinu dana.

“To nije situacija u kojoj možete reći da jednostavno nećete čitati komentare”, odgovorila je programerka video igrica Brianna Wu, na pitanje s kakvim se problemima žene susreću kada pišu o tehnologiji. “Ovdje se radi o ciljanom zlostavljanju – često na nasilne načine”. Wu je rekla kako osobno poznaje više do pet žena koje su napustile svoj posao zbog zlostavljanja samo u prošloj godini.

“Ispitanice su također opisale i velik broj incidenata licem u lice, od seksističkih stajališta u redakciji, do neželjenog udvaranja i uhođenja”, navodi Adams. “Četiri od deset ispitanica su rekle da je strah od napada utjecao na njihov posao ili promijenio način njihova pisanja”.

Wuin savjet mladim ženama koje razmišljaju o pisanju ili poslu u tehnološkoj industriji jest da budu svjesne da će biti teško, ali da ipak postoji nada za promjenom na bolje u budućnosti. “Ulozi u ovome ne mogu biti viši nego što jesu”, navodi. “Pitanje je samo hoće li muškarci biti ti koji će sami graditi budućnost ili će i žene biti uključene”.