U fokusu

Žene – najveća rastuća ekonomska sila

Najveća rastuća ekonomska sila na svijetu nije Kina ili Indija, već – žene. Očekuje se naime da će njihova kupovna moć do 2014. dosegnuti 18 bilijuna dolara godišnje, što je 5 bilijuna više nego sada, procjenjuje Svjetska banka. Još značajnije, taj će iznos biti više nego dvostruko veći od predviđenog zajedničkog BDP-a Indije i Kine za 2014. godinu.

Žene – najveća rastuća ekonomska sila

FaceMePLS

Najveća rastuća ekonomska sila na svijetu nije Kina ili Indija, već – žene. Očekuje se naime da će njihova kupovna moć do 2014. dosegnuti 18 bilijuna dolara godišnje, što je 5 bilijuna više nego sada, procjenjuje Svjetska banka. Još značajnije, taj će iznos biti više nego dvostruko veći od predviđenog zajedničkog BDP-a Indije i Kine za 2014. godinu, piše CNN u reportaži o ulozi žena u globalnom ekonomskom poretku.

Iako bi razumljivo bilo da se kompanije prilagođavaju rastućoj ekonomskoj moći žena u svijetu i razvijaju strategije kojima bi ih privukle, globalna studija koju je provela Boston Consulting Group (BCG) pokazuje suprotno. Žene smatraju da, u najboljem slučaju dobivaju slabiju uslugu, dok se u najgorem, osjećaju potpuno ignoriranima.

Financijski sektor okrenut muškarcima
U studiji koju je BCG provela na 12.000 žena u 40 svjetskih regija, žena su se najviše požalile na loše usluge u financijskom sektoru, poput usluga internet bankarstva, investiranja, osiguranja i savjetovanja – čiji se davatelji najteže povezuju sa ženskim korisnicima. Upravo zbog ovakvih primjera, mnogi sektori riskiraju gubitak najbrže rastućeg potrošačkog djela stanovništva. Naime, bez obzira imaju li posao ili su nezaposlene, žene su postale pokretač potrošnje, a do 2014. će, upravo na tom tržištu, kontrolirati 28 bilijuna dolara godišnje.

No, osim potrošnje, mnogi primjeri pokazuju da žene potiču i čitava gospodarstva. U Kini je primjerice, unatoč recesiji, potrošnja porasla za 15 posto i to prvenstveno zahvaljujući ženama mlađim od 35 godina.

“Žene počinju zarađivati barem jednako, ako ne i više od muškaraca, posebice u slabije razvijenim sredinama”, objašnjava Shuan Rein, izvršni direktor China Market Research Group.

Brojčano nadjačale muškarce
Osim toga, porazne statistike o rastu nezaposlenosti u cijelom svijetu ipak ukazuju na jedan pozitivan pomak, i to prvenstveno na najrazvijenijem svjetskom tržištu. Danas su žene u SAD-u, po prvi put u povijesti, brojčano izjednačene s muškarcima na tržištu rada, a procjene pokazuju da bi do kraja godine mogle čak činiti i većinu ukupnog broja zaposlenih.

Usprkos tome, još se ne može govoriti o potpunoj jednakosti na tržištu rada, jer žene i dalje primaju čak 33 posto manje plaće od muškaraca, a vrlo ih je malo i na najodgovornijim pozicijama.

“Većinom uspješnih kompanija još uvijek rukovode muškarci, za muškarce”, objašnjava Michael Silverstein, partner u Boston Consulting Group. “Od 400 najuspješnijih kompanija, žene upravljaju sa njih samo 38 posto”, ističe on.

Spasiteljice obitelji
I dok u razvijenim zemljama žene imaju sve bolje poslovne prilike, ali su nezadovoljne uslugama na financijskom tržištu, u zemljama u razvoju situacija je obrnuta. Naime, ženama se još ne otvaraju značajnije prilike za zaradu i zaposlenje, ali je prema njima usmjerena većina financijskih programa i paketa, prvenstveno kratkoročnih zajmova koji se koriste za krpanje kućnog budžeta i “spašavanje obitelji od siromaštva”. Razlog je jednostavan: studije pokazuju da će žene u više slučajeva novac uložiti za dobrobiti obitelji i, što je najvažnije, da će kredit vratiti na vrijeme.

O rastućoj ekonomskoj moći žena svjedoče i podaci Svjetske banke o ukupnim doznakama, koje su imigrantski radnici tijekom 2008. slali svojim obiteljima. Iako zarađuju manje od svojih muških kolega, žene su zaradile i obiteljima poslale većinu, od ukupno 300 milijardi dolara doznaka. (V. K.)