U fokusu

utjecaj na brzinu i potpunost oporavka

Žene nakon moždanog udara rjeđe podvrgnute specijaliziranim pretragama od muškaraca

Žene nakon moždanog udara rjeđe podvrgnute specijaliziranim pretragama od muškaraca

iStock Photo

Žene hospitalizirane zbog ishemijskog moždanog udara rjeđe su nego muškarci podvrgnute procjenama specijalista za moždani udar te ih se rjeđe upućuje na specijalizirane dijagnostičke testove, navedeno je u preliminarnom istraživanju koje će biti predstavljeno u Honoluluu na Međunarodnoj konferenciji moždanog udara American Stroke Associationa u veljači 2019.

Prethodne studije pokazale su da postoje rodne razlike u faktorima rizika od moždanog udara, incidenciji, liječenju i načinu na koji se kod preživjelih manifestiraju posljedice moždanog udara.

U ovoj studiji od gotovo 67.000 sudionika/ca koji/e su preživjeli/e ishemijski moždani udar, ispitano je postoje li rodne razlike u bolničkim procjenama pacijenata i pacijentica nakon moždanog udara.

Otkrivene su male, ali značajne razlike koje upućuju na to da je za žene hospitalizirane zbog moždanog udara manje vjerojatno da će ih pregledati upravo stručnjaci za moždani udar nego što je to slučaj kod muških pacijenata.

Sukladno s navedenim, ženama se pruža manje kvalitetan bolnički tretman i manje personalizirano liječenje – što neupitno može utjecati na brzinu i potpunost oporavka.

Prema navedenom istraživanju, žene koje su preživjele moždani udar imale su:

– 6 posto manje vjerojatnosti za snimanje intrakranijalnih krvnih žila;

– 10 posto manje vjerojatnosti snimanja snimanja cervikalnih krvnih žila;

–  8 posto manje vjerojatnosti praćenja nepravilnosti srčanog ritma; i

–  8 posto manje vjerojatnosti za ehokardiografiju.