U fokusu

Uključujući i bivšu miss Gambije

Žene u Gambiji svjedoče o seksualnom nasilju bivšeg predsjednika Yahya Jammeha

Žene u Gambiji svjedoče o seksualnom nasilju bivšeg predsjednika Yahya Jammeha

Screenshot

Žene u Gambiji prekidaju šutnju svjedočeći o seksualnom zlostavljanju bivšeg predsjednika Yahya Jammeha

Kroz suze, u svjedočenju koje je prenošeno uživo na YouTubeu, bivša miss Gambije Fatou Jallow kazala je kako ju je bivši predsjednik zaključao u sobu i silovao. Njenim svjedočenjem zaključno je saslušanje koje je trajalo tri tjedna na kojem se svjedočilo o seksualnom nasilju i nasilju nad ženama za vrijeme predsjednika Jammeha. 

“Yahya Jammeh nije želio seks sa mnom ili zadovoljstvo. On mi je želio nauditi. Želio me naučiti lekciju, potvrditi svoju nadmoć, kao što mnogi od nas ne mogu vjerovati da djevojka može reći ne”, kazala je Jallow, objašnjavajući da ju je napao nakon što ga je odbila. 

Jammeh je pobjegao u egzil u Ekvatorijalnu Gvineju 2017. nakon izgubljenih izbora čime je završila njegova 22-godišnja vladavina, period koji su obilježila ubojstva, tortura i nestanci. 

Mnoga teška svjedočanstva o silovanju i seksualnom zlostavljanju Jammeha i njegove Vlade žele prekinuti šutnju o problemu koji se nastavlja, ne samo na višim razinama, kazali su borci/kinje za ljudska prava. 

“Znam da ovo čini ljudima nelagodu. No, u redu je osjećati se nelagodno kao društvo, prije nego li promijenimo stvari”, kazala je Jallow. 

Prema podacima UN-a, jedna od pet žena u Gambiji doživjela je fizičko ili seksualno nasilje od strane intimnog partnera, a silovanja često ostaju neprijavljena jer se žene boje stigme. 

Tri žene optužile su Jammeha osobno za seksualno nasilje ili silovanje. Kad ih se pitalo zašto su odlučile svjedočiti, kazale su da žele podići svijest o seksualnom nasilju i osnažiti/motivirati druge žene da progovore. 

“Ti muškarci nisu mislili da će doći ovakav dan”, kazala je jedna žena koja je bila ‘djevojka iz protokola’ za vrijeme Jammeha. Žena, koja je svjedočila anonimno, kazala je da je Jammeh tretirao djevojke i žene koje su se bavile protokolom ‘kao svoje vlasništvo’ te da je otpuštena nakon što ga je odbila. 

“Znam ljude koji još rade, još su u sistemu, još su u Vladi. Možda nakon svega ovoga budu oprezniji u svojim djelima”, kazala je. 

“Nadamo se da će ovo započeti razgovor u Gambiji o seksualnom nasilju i zlostavljanju žena i djevojaka”, kazao je Reed Brody, odvjetnik koji radi s Jallow i ostalim žrtvama. 

Mnoge žrtve žele vidjeti Jammehov povratak u Gambiju kako bi mu se sudilo za zlostavljanja i nasilje, no ako se uzme u obzir zaštita koju ima pod predsjednikom Ekvatorijalne Gvineje Teodorom Obiangom, to se ne čini kao vjerojatna opcija.