U fokusu

Politička diskriminacija

Žene u Zanzibaru prisiljene na razvod jer su izašle na izbore

Žene u Zanzibaru prisiljene na razvod jer su izašle na izbore

Oko pedesetak žena u Zanzibaru moralo se razvesti zato što su izašle na nedavno održane izbore u Tanzaniji protiv volje svojih supruga, iznose odvjetnici/ce i borci/kinje za ženska prava.

Mzuri Issa, koordinatorica organizacije Tanzania Media Women’s Association (TAMWA) u Zanzibaru, navela je kako je 47 žena razvedeno jer su izašle na glasovanje protivno naredbama svojih supruga. Issa je dodala da neke žene nisu izašle na glasovanje iz straha od razvoda ili nasilja, dok su se druge požalile da su bile prisiljene glasovati za kandidate koje ne podržavaju.

Razvode je potvrdio Zanzibar Female Lawyers Association (ZFLA), kao i okružni sud Mwanakerekwe u Zanzibaru. “Nekim ženama nije bilo dopušteno izaći na izbore, a one koje su to odbile, od njih su se supruzi ili razveli ili su ih napustili”, istaknula je Issa.

“Mislila sam da u demokraciji mogu normalno i slobodno imati različito mišljenje. No, nažalost, moj je suprug bio odlučan razvesti se do samog kraja. Čak je odlučio da ne želi podržavati našu djecu ni s minimalnim uvjetima”, rekla je jedna od žena lokalnim novinama.

TAMWA je u suradnji s drugim skupinama za ženska prava započela kampanju kako bi podigla svijest o važnosti građanskog obrazovanja, kako bi ljudi, a osobito muškarci, shvatili važnost prava za slobodnim donošenjem političkih odluka.