U fokusu

Ženska solidarnost

Ženska solidarnost

Jedna od omiljenih parafraza Hobbesove rečenice “Čovjek je čovjeku vuk” glasi “Žena je ženi vučica”. Naročito je popularna u politici, a posebice za vrijeme izbora. Pitanje ženske solidarnosti, sestrinstva, podrške, često se izvlači baš na pitanju izbora, jer onda žene, navodno, ne glasuju za žene. Zahvaljujući marljivosti dijela HDZ-ovih zastupnica i dužnosnica ovo pitanje se ponavlja na svakom okruglom stolu koji je u zadnjih godinu dana organiziran u glavnom gradu. Tako da nije bilo veliko iznenađenje kada se pitanje podrške žena ženama opet povuklo i na predstavljanju kampanje za povećanje sudjelovanja žena u predstojećim izborima. Ovoga puta sada već klasični epski ispad imala je zastupnica Sumrak koja je zavapila za više ženske podrške našoj premijerki i predsjednici HDZ-a Jadranki Kosor koja tako snažno i ustrajno podržava žene, ženska pitanja i žensko sudjelovanje u politici (što se posebno ogleda u činjenici da u Vladi ima točno jednu ministricu op.a.). Uz taj vapaj obrecnula se i na medije koji se više bave premijerkinim broševima nego njenim politikama (iako bi netko zločest mogao reći da to možda Premijerki ide i u prilog, obzirom da su joj broševi puno bolji od politike koje provodi op.a.), no po tom pitanju se mogu složiti sa zastupnicom Sumrak. Kojekakvi seksizmi koji se upućuju na Kosoričin račun iz raznih medija uistinu su krajnje iritantni. No pomalo je već i iritantno slušati kako činjenica što ne hvalite premijerku koja je usput i žena (majka i kraljica op.a.) ukazuje na ozbiljan nedostatak ženske podrške i solidarnosti. A ta je priča iritantna jer izvrće pojam ženske solidarnosti i strahovito otežava posao onima koji pokušavaju istu tu solidarnost promovirati svojim djelima, a ne epskim ispadima.

 

Dakle, što to je ženska solidarnost. Solidarnost po definiciji znači pripravnost na pomoć članovima vlastite ili druge zajednice, kada osjećaš ljudsku dužnost i obvezu da pomogneš drugoj osobi jednostavno zato što je čovjek, u našem specifičnom slučaju žena. No zašto imamo problem sa shvaćanjem tog jednostavnog načela u politici. U tumačenju kakvo se silom trude trenutno prezentirati pojedine žene iz HDZ-a, solidarnost znači apsolutnu podršku, izostanak kritike i što je vjerojatno ključno, glasovanje za ženu konkretno utjelovljenu u liku i djelu naše Premijerke. Problem je naravno u tome što to nije solidarnost nego poslušnost. Ženska solidarnost u politici se ne očituje u tome da će sutra sve žene zaokružiti Jadranku Kosor na glasačkom listiću niti da će joj pjevati hvalospjeve. Solidarnost se očituje u tome da druga žena, političarka ili biračica, neće pristati razgovarati o premijerkinim broševima, šeširima i torbama. Da će osuditi seksističke komentare. Da će njena kritika biti lišena seksističkih aluzija i komentara. Da će nastojati da njezina stranka ili okolina bude korektna prema ženama drugih/drugačijih političkih opcija. Da će razmišljajući o svom političkom izboru dati jednake šanse ideološki srodnim kandidatima neovisno o spolu. Da nikada neće pomisliti “nisu žene za politiku”.  

Kao što žene s desnice nisu pohrlile na izbore da glasuju za Vesnu Pusić na prošlim predsjedničkim izborima, tako neće niti žene ljevice pohrliti zaokružiti Jadranku Kosor. I naravno da neće. Vrijednosno se radi o posve različitim pozicijama. Iako postoje neki interesi zajednički svim ženama i neka temeljna ženska prava koja će sigurno zastupati žene svih političkih opcija (veće sudjelovanje žena u politici ili pravo na život bez nasilja sigurno su neka od njih), postoje i (ženske) teme oko kojih će žene s različitih pozicija imati posve oprečna mišljenja. I neće žene glasovati za one koje zastupaju njima neprihvatljive i oprečne stavove samo zato što su žene. I to je normalno i u redu i ne narušava tu mitsku žensku solidarnost. Obzirom da je ideja o vučicama tako široko rasprostranjena u našem društvu, za početak bi upravo u ime ženske solidarnosti trebalo prestati izvrtati priču i tumačiti nešto što nije, jer to ne samo da ne koristi Jadranki Kosor, već ne koristi niti jednoj ženi koja je ili će tek biti na političkoj funkciji.