U fokusu

Ženski likovi i rodna tematika na malim i velikim ekranima 2012.

Ženski likovi i rodna tematika na malim i velikim ekranima 2012.

Još jedna godina je iza nas, isto tako i filmski naslovi koji su je obilježili. Marljive  ruke redatelja, scenarista, glumaca, producenata i ostale ekipe radili su na filmovima od kojih će neki zasigurno ući u povijest filmskih anala. Dočekale su nas dugo očekivane ekranizacije književnih djela te iznenađenja poznatih redatelja. No, u ovoj temi donosimo nekoliko uradaka koje su obilježili ovu godinu u kojima se žene vodile glavnu riječ, piše Nevena Ilić za Vox Feminae.

 

 Marina Abramović: Umjetnica je prisutna

Prije nešto više od dvije godine cijeli umjetnički svijet pričao je o retrospektivnoj izložbi jedne od najvećih performerica današnjice, Marini Abramović, a ove godine izašao je dokumentarni film koji je pratio cijeli proces organizacije izložbe, dane njenog trajanja i sam rad umjetnice. ‘Marina Abramović: Umjetnica je prisutna‘ nije tipični dokumentarac kojeg smo navikli gledati o nekom velikom umjetniku, već putovanje koje ulazi u srž same filozofije performansa kao umjetničkog izražaja prikazano kroz lik Marine koja je tu formu dovela do samog vrhunca izložbom u njujorškoj MoMA-i. 

Redatelj Matthew Akers nevjerojatnom filmskom fotografijom predočio je s jedne strane sam proces nastajanja jedne velike izložbe kalibra svjetskih muzeja, a s druge strane intimni portret jedne od najvećih živućih umjetnica današnjice. Karizmatična i nevjerojatna Marina Abramović svojim radom definira umjetnost već gotovo četrdeset godina kao jedna od pionirki performansa. Koristeći svoje tijelo kao umjetnički medij, gurajući sebe do granica krajnje izdržljivosti, ona stvara nezaboravne izvedbe koje često dovode publiku u stanje transa. No, Akers prikazuje Marinu u mnogim životnim situacijama od glamuroznog poziranja u časopisima pa sve do vremena koje provodi u kuhinji, skidajući joj auru nedodirljive umjetnice.


U svakom slučaju, Laurence

{slika}Mladi kanadski redatelj Xavier Dolan osvojio je zahtjevnu publiku željnu malo drugačijih filmskih naslova diljem svijeta svojim debitantskim filmom ‘Ubio sam majku’, za koji je dobio brojne nagrade, uključujući i Zlatna kolica Zagreb Film Festivala. Od svoje 20. do 23. godine snimio je tri dugometražna filma, od kojih je jedan izašao i ove godine. ‘U svakom slučaju, Laurence’ posljednji je njegov uradak koji je epska je priča o neodrživoj ljubavnoj vezi kada se jedan od partnera odluči na promjenu spola.

Glavi protagonisti su pisac i učitelj Laurence te njegova djevojka Fred. Njihov nadasve bajan život urušava Laurenceova izjava kako misli da je on žena zarobljena u tijelu muškarca. Kronika jedne ljubavi prikazana u skoro tri sata, po mišljenju mnogih Dolanov je najbolji film, te je zasluženo pokupio nekolicinu nagrada od kojih treba naglasti Queer Zlatnu palmu u Cannesu.

 

 Common Gender

{slika}Film slične tematike, samo s druge strane planete, točnije u Bangladešu, dignuo je prašinu u azijskom filmskom svijetu. ‘Common Gender’ uradak je redatelja Nomana Robina koji u svojem djelu iznosi problematiku žena zarobljenih u muškom tijelu. U filmu su prikazane sudbine nekoliko glavnih likova i kako se oni nose sa svojim životnim stilom, srećom, ljubavi i činjenicom da su postavljeni na sam rub društva, odbačeni od svojih najbližih. Unatoč svakodnevnim borbama s najbanalnijim stvarima oni pokušavaju pronaći svoj vlastiti mir i sreću.

Osim izvrsne režije treba pohvaliti i glumačku postavu, a osobito uloge poznatih glumaca Sajua Khadema i Shohela Khana. Pohvalu dakako zaslužuje i redatelj za odabir tematike s obzirom na problem koji doživljavaju osobe označene kao ‘hijra‘ u njegovoj domovini.

 

 Zenne Dancer

{slika}Turska filmska produkcija ove godine izbacila je film u kojem je glavni junak drag performer. Radi se o filmskom naslovu ‘Zenne Dancer’ koji nam donosi niz neobičnih likova povezanih u zajedničku priču. Radnja je bazirana na životnoj priči Ahmeta Yıldıza kojeg je upucao otac nakon što je priznao da je homoseksualne orijentacije. Film je nagrađen na nizu festivala prošle godine u kategorijama režije, scenarija i uloga.

 


Girls

{slika}Od televizijskih serija zasigurno treba izdvojiti ‘Girls‘, serijal autorice Lene Dunham, a govori o četiri djevojke koje nakon završenog fakulteta pokušavaju naći posao i budućnost u New Yorku. Glavna protagonistica je Hannah, dvadesetčetvorogodišnja djevojka iz srednje klase koja živi u Brooklynu. Želi postati spisateljica i nikako ne uspijeva pronaći posao. Društvo joj čine tri bliske prijateljice koja se nalaze u sličnim životnim situacijama. Iako su je najavljivali kao nastavak megapopularnog ‘Seksa i grada’, serija je zapravo demistifikacija mitova koje je Carrie stvorila o New Yorku.

 

 Lip Service

{slika}U Velikoj Britanije ove godine na male ekrane stigla je i druga sezona popularne serije ‘Lip Service‘ koja oslikava život skupine lezbijki u Glasgowu. Nakon prve sezone koje emitirana prije dvije godine serija je dobila je status europskog ‘L Worda’, a glavne junakinje s ponekim novim likovima i ove godine su oslikavale svakodnevnicu, radost i tugu tipičnog života u najvećem škotskom gradu.

 


Hrabra Merida

{slika}Od animiranih filmova koji su izišli trebalo bi svakako izdvojiti Hrabru Meridu. Riječ je o prvom Pixarovom filmu kojeg je napravila redateljica. Glavna junakinja, kao što sam naslov kaže, je Merida, škotska princeza koja prkosi tradiciji i sudbini i odlučna je u tome da sama kroji vlastiti životni put.

 


Hannah Arendt

{slika} Dugo vremena čekalo se na film o jednoj od najvećih filozofkinja 20. stoljeća, Hanni Arendt. Iako su mnogi očekivali da će se u filmu naveliko prikazivati i secirati njen odnos s vlastitim profesorom Heideggerom, te odrastanje i bijeg iz nacističke Njemačke, redateljica Margarethe von Trottaodlučila se zapravo za neklasični biografski film koji bi inače pratio Hannahin život od ‘kolijeke do groba’.

Barbara Sukowa koja je utjelovila lik Hannah, omiljena je glumica redateljice Margarethe von Trotta, koju pamtimo kao jednu od zvijezda ‘novog njemačkog filma’. Ženski likovi koji su obilježili neke od epoha česti su protagonisti njenih filmova, od kojih se izdvaja film ‘Olovna vremena’, baziran na istinitoj sudbini RAF-ove teroristice Gudrun Ensslin, te film o Rosi Luxemburg.