U fokusu

Online nasilje nastavilo se i nakon marša

Ženski marš u Pakistanu popraćen online prijetnjama smrću

Ženski marš u Pakistanu popraćen online prijetnjama smrću

AuratMarchKarachi2019 twitter

Organizatori/ice Marša za Dan žena u Pakistanu primili/e su prijetnje smrću i silovanjem putem socijalnih mreža te smatraju da se treba podnijeti prijava protiv online nasilja.

“Otišlo je predaleko s prijetnjama smrću i silovanjem, kako organizatorima/icama, tako i ljudima koji su došli na Marš”, kazala je Nighdat Daad, pakistanska pravnica.  

Događaj koji je privukao desetine tisuća žena na 8. Mart bio je tek drugi događaj ovog tipa u Pakistanu, zemlji koja je prema anketi Thomson Reuters fundacije šesta najopasnija zemlja za žene u 2018. godini. 

Prema izvješću Human Rights Watch-a prošle godine je u Pakistanu počinjeno oko tisuću ‘ubojstva iz časti’ – prakse u kojoj obitelj i rođaci ubijaju djevojku ili ženu jer je nanijela sramotu ili je uvrijedi čast obitelji. 

Drugi/a organizator/ica Marša, koji/a je želio/la biti anoniman/a, kazao/la je da je ovo dokaz da su ženske organizacije ovako kolektivno udružene ugrozile patrijarhalne sile u društvu. 

Također, Pakistan bilježi velik skok u korištenju društvenih mreža, posebice Facebooka. Taj porast rezultirao je online debatom o mizoginiji u kojoj su mnoge žene progovorile o svakodnevnim porukama mržnje i pornografskim porukama koje dobivaju. 

I nakon samog Marša nastavile su se prijetnje putem društvenih mreža, a neki ‘istaknuti’ muškarci žalili su se na ‘obscene’ transparente koje su nosili prosvjednici i prosvjednice. 

Išlo se do te mjere da je član najveće vjersko političke stranke u zemlji podnio tužbu policiji u gradu Karachi gdje je 7000 žena pohodilo Marš, kazavši da su ‘provocirale vjerska uvjerenja’ i širile vulgarnost. 

Također, organizatori/ice su rekli/e da su se mediji više fokusirali na reakcije nakon i prije događaja nego li na ciljeve samog Marša. “Mediji su igrali zbilja negativnu ulogu u ovoj kampanji… samo su pretraživali što su trolovi pisali online i uzeli su nekoliko provokativnih plakata i ‘prodavali’ njihov sadržaj”, zaključno je kazala Daad.