U fokusu

loše stanje reproduktivnih prava

Ženski štrajk za pravo na pobačaj: Poljska je pakao za žene

Ženski štrajk za pravo na pobačaj: Poljska je pakao za žene

Poljski ženski štrajk u nekoliko je poljskih gradova jučer u večernjim satima okupio veliki broj prosvjednika/ca, koje su još jednom snažno tražile liberalizaciju zakona o pobačaju. Direktan povod za prosvjede bila je odluka poljskog parlamenta od 10. siječnja kojom je odbačen građanski prijedlog zakona pro-choice inicijative ‘Spasimo žene’ (#RatujmyKobiety), tj. glasalo se protiv liberalizacije i pokušaja lakše dostupnosti pobačaja. Istog dana parlament je odlučio pustiti u proceduru drugi prijedlog zakona, koji bi dodatno ograničio reproduktivna prava žena, a čijim je tvorcima krajnji cilj potpuna zabrana pobačaja.

{slika}

Razočarane parlamentarcima i parlamentarkama, organizatorice su se na prosvjedu obratile građanstvu Poljske. “Zato što smo ih mi, građanke i građani, uspjeli zaustaviti prošli put. Zato što stalno gradimo mrežu građanskog obrazovanja i međusobne podrške… Ne trebamo isprike opozicije sad, ne trebamo političare i medije, koji su nas doveli do točke u kojoj smo sada – pakla za žene. Trebamo tebe, Poljska”, poručile su organizatorice.

Podsjetimo, prema trenutnom zakonu pobačaj u Poljskoj dozvoljen je samo u slučaju opasnosti za ženino zdravlje, fetalnih abnormalnosti i kada je trudnoća posljedica silovanja.