U fokusu

Ponovno, ponovno, ponovno

Zlatni globus: žene nisu nominirane za najbolju redateljicu, ali ni za najbolji scenarij

Zlatni globus: žene nisu nominirane za najbolju redateljicu, ali ni za najbolji scenarij

Prošli su tjedan objavljene nominacije za 77. nagradu ‘Zlatni globus’. Niti jedna žena nije nominirana u kategoriji najboljeg/e redatelja/ice, kao ni u kategoriji za najbolji scenariji. No, to nije iznenađujuće. Kroz sve ove godine, samo pet žena bilo je nominirano u kategoriji za najbolju redateljicu, a samo jedna je nagradu osvojila – Barbara Streisand.

Važno je napomenuti da je i ove godine, kao i svake prijašnje, bilo dovoljno redateljica koje su mogle biti nominirane. Npr. očekivala se nominacije Grete Gerwig za film Little Women. Također, Jennifer Lee, koja je uz Chris Bucka režirala Frozen 2 nije dobila nominaciju unatoč činjenici da je Frozen uvjerljivo najgledaniji u kinima u posljednja tri tjedna te je zaradio vrtoglavih 919.7 milijuna dolara diljem svijeta. Tu su i The Farewell čija scenaristica i redateljica Lulu Wang nije dobila nominaciju, kao ni Olivia Wilde za Booksmart

Činjenica da žene učestalo nisu nominirane za ove nagrade postala je toliko normalna stvar da mi se čini da žene više ni ne očekuju nagrade za filmove na kojima svakodnevno rade. Velik broj filmova na koje smo ove godine ‘padale’ napisale su ili režirale žene. Ipak, Hollywood Foreign Press Association ih nije prepoznao. 

Prema portalu VarietyWhen They See Us serija do sad je dobila 16 nominacija, što je najviše za Netflix, no ni ona nije dobila nominaciju za Zlatni globus. 

Činjenica da je uobičajeno da žene nisu nominirane u ovim kategorijama je toliko smiješna da se ne bih čudila da u budućnosti muškarac bude nominiran u kategoriji najbolje glumice i najbolje sporedne glumice. A u priču da postoje odvojene kategorije za muškarce i žene, ne želim ni ulaziti. 

Znam da ljudi govore da su dodjele ovih nagrada ‘stvar politike’ i da nisu ni važne, ali postoji potreba da se nagradi one koji/e su izvrsni/e u području filma i televizijske produkcije. No, dokle god te nominacije i nagrade neće uključivati žene i/ili ne-bijele ljude, one nisu točne. Nominacije su trebale uključiti Lulu Wang, Gretu Gerwig, Oliviu Wilde i Melinu Matsoukas. O njihovim se filmovima ove godine govorilo mnogo više nego li o onima koje su režirali muškarci. Ne želim doživjeti da Leonardo DiCaprio bude nominiran u idućem remake-u filma Little Women za ulogu Jo March, a ako ovako nastavimo to će se vjerojatno i dogoditi.