U fokusu

reakcija na priopćenje ureda pravobraniteljice

ŽMH: Pravobraniteljica ima ovlasti javno osuditi tekst iz Glasa Koncila

ŽMH: Pravobraniteljica ima ovlasti javno osuditi tekst iz Glasa Koncila

Glas Koncila

Ženska mreža Hrvatske (ŽMH) smatra da je Ured pravobraniteljice za ravnopravnost spolova trebao reagirati na tekst Ivice Raguža iz Glasa Koncila pod naslovom “Marijina poslušnost i žene danas” jer, napominje, ovlasti pravobraniteljice ostavljaju dovoljno prostora za javnu osudu takvih stajališta, ako se već smatra da nema osnova za postupanje.

Pravobraniteljica za ravnopravnost spolova naglašava da nema temelja za postupanje u ovom slučaju, pozivajući se na odredbe Zakona o suzbijanju diskriminacije u kojem su propisani iznimni slučajevi i u kojemu se ne smatra diskriminacijom stavljanje u nepovoljniji položaj”, podsjeća u priopćenju ŽMH.

Dodaje kako se u slučaju članka 9. stavka 5., na koji se poziva pravobraniteljica, navode situacije stavljanja u nepovoljniji položaj – zadovoljavanje nekih propozicija za zapošljavanje ili učlanjivanje, situacije pri obavljanju profesionalnih aktivnosti i zasnivanja radnog odnosa, u slučaju kada zbog prirode tih aktivnosti ili okolnosti u kojima se obavljaju vjera ili uvjerenje neke osobe predstavljaju istinski, zakonit i opravdan uvjet za obavljanje posla.

“Ovaj članak zakona omogućuje zapošljavanje i obavljanje svećeničkih dužnosti, a da se to zakonski ne tretira kao diskriminacija, a ne uključuje javno medijsko djelovanje koje potiče na diskriminaciju i omalovažavajuće je za žene na osnovi spola. Poticanje na diskriminaciju, ako je učinjeno s namjerom, smatra se diskriminacijom“, navodi ŽMH.

Mreža ocjenjuje kako pravobraniteljičino široko tumačenje toga zakonskog članka i njegovo potpuno opravdavanje vjerskom doktrinom i poslanjem Crkve otvara prostor da svaki pripadnik neke od konfesija u Hrvatskoj može promicati takve stavove, nazivati žene “štracama” i “prirodno osuđenima na poslušnost muškarcima”, te poticati u javnom prostoru diskriminaciju žena pozivajući se na biblijske tekstove i na javno izgovorene riječi svećenika.

“Sve(i) mi u javnom prostoru odgovaramo za svoju javno izgovorenu riječ, moralno, etički i zakonski. Katolička crkva i njezini predstavnici nisu država u državi i na njih se primjenjuju zakoni i Ustav, kao i na ostale građanke i građane. Ne prihvaćamo mogućnost da oportunističko tumačenje jednoga zakonskog članka derogira Ustav i omogući urušavanje stoljetnog napora na prihvaćanju koncepta ravnopravnosti spolova“, ističe se u priopćenju.

“Tumačenje prema kojem je ektremistički, seksistički i nemoderan istup Ivice Raguža u skladu s naukom i poslanjem Crkve ponovni je povod da Ženska mreža Hrvatske javno upozori na sekularni karakter Hrvatske te zahtijeva od institucija države zaštitu od širenja mizoginih stavova i djelovanja vjerskih institucija”, dodaje ŽMH.

“Ovlasti Ureda pravobraniteljice za ravnopravnost spolova, usprkos našoj ocjeni da nisu dovoljno široke, ostavljaju dovoljno prostora za javnu osudu ovakvih stavova, ako se već smatra da nema osnova za postupanje”, navodi se u priopćenju. 

Raguž je u svojoj kolumni u Glasu Koncila, između ostalog, napisao da je “prvi grijeh nastao zbog neposlušnosti”, koja je “zajednički grijeh i Adame i Eve, ali on pogađa ponajviše ženu jer je đavao prvotno po ženinoj neposlušnosti čovjeka učinio robom grijeha”. Žena je i danas u velikoj napasti neposlušnosti, koja se “izriče u traženju svojih prava za jednakošću koja briše razlike, u tome da žena ne želi prihvatiti da je ona od Adama, a ne Adam od nje, da je ona drugotna, a muškarac prvotan”.