U fokusu

Antivladini prosvjedi u Makedoniji

Zoran Zaev: ‘Ne odlazimo dok ne ode Gruevski’

Zoran Zaev: ‘Ne odlazimo dok ne ode Gruevski’

Lider Socijaldemokratskog saveza Makedonije (SDSM) Zoran Zaev rekao je jučer ispred zgrade Vlade Makedonije da protest u Skopju, na kojem je sudjelovalo preko 20.000 građana, neće završiti sve dok premijer Nikola Gruevski ne podnese ostavku.

Gruevski je pak u subotu, dan prije prosvjeda, izjavio da nema namjeru podnijeti ostavku, jer da bi to bio kukavički čin.

Oporba optužuje vlast za korupciju i prisluškivanje građana, uključujući političare, novinare i crkvene velikodostojnike.

S druge strane, vladajuća stranka (VMRO DPMNE) optužuje oporbu za špijunažu i pokušaj destabiliziranja zemlje. VMRO DPMNE i Gruevski pozvali su pak svoje pristaše na svoj prosvjed najavljen za danas u Skopju.

Zaev je upozorio premijera Nikolu Gruevskog da ‘inaćenje voljom građana Makedonije može imati posljedice koje nitko ne želi’ te je pozvao Europsku uniju da odlučnije reagira povodom događanja u Makedoniji.

Po završetku protesta, nekoliko stotina građana ostalo je kampirati ispred zgrade vlade, sve dok, kako kažu, Gruevski ne podnese ostavku.

Napomenimo kako su, nakon diplomatskog pritiska na vlast, prošlog tjedna ostavke podnijeli ključni suradnici premijera Gruevskog: ministrica policije Gordana Jankulovska, ministar transporta Mile Janekieski i šef kontraobavještajne službe Sašo Mijalkov.

Važno je reći i to kako su ovi prosvjedi održani tjedan dana nakon teških sukoba u Kumanovu između makedonskih snaga sigurnosti i oružane skupine navodnih albanskih gerilaca u kojima je ubijeno 18 osoba, od čega osam policajaca.