U fokusu

HRVATSKA PONOVNO UPLETENA U SUMNJIVE TRGOVINE ORUŽJEM

Zračna luka Rijeka pružala podršku transportu američkog oružja u Siriju

Zračna luka Rijeka pružala podršku transportu američkog oružja u Siriju

Preuzeto s: www.cms.hr

Zračna luka Rijeka ove je godine pružala podršku transportu američkog oružja u Siriju, objavio je jučer portal Balkan Insight u tekstu Zračna luka na hrvatskom otoku postala je Pentagonov hub. Istraživački novinari/ke neupitno su dokazali/e da se Zračna luka Rijeka u 2017. godini u nekoliko navrata koristila kao logistička podrška transportu američkog oružja u ovu ratom razorenu zemlju. Posebno zabrinjava to što je riječka zračna luka preuzela tu ulogu nakon što je Njemačka, zbog upitnosti zakonitosti ovih transfera oružja, odbila gostoprimstvo američkim avio-transporterima i zabranila njihovo slijetanje na teritorij Njemačke, dok Hrvatska očito nije imala nikakav problem ugostiti te avione. To se sve događa u trenutku kada je RH raspisala i javni natječaj za nabavu borbenih aviona te se nameće pitanje je li korištenje Zračne luke Rijeka dio paketa nabave borbenih aviona, odnosno zna li se već tko je pobijedio na natječaju?

Centar za mirovne studije još je u lipnju 2017. upozorio nadležne institucije kako je RH prilikom izvoza oružja u Saudijsku Arabiju prekršila UN Konvenciju o trgovini oružjem. Niti jedna institucija nije se o tome oglasila. Nadležni saborski odbori (Odbor za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost, Odbor za obranu)  zaduženi za nadzor rada MORH-a također ne reagiraju na upozorenja o povredi međunarodnog prava.

Naime, Hrvatski sabor još uvijek nije imenovao članove nezavisnih tijela za nadzor policije i SOA-e pa ni institucije nemaju adekvatan nadzor nad svojim radom. Niti jedna institucija nije konkretno reagirala niti na nezakonito postupanje SOA-e i MUP-a prema izbjeglicama. Ustavni sud RH već 18 mjeseci ne odlučuje o ocjeni ustavnosti izmjena Zakon o obrani kojemu su vojsci dane policijske ovlasti.

Centar za mirovne studije izražava zabrinutost neefikasnošću sustava kritičkog nadzora sigurnosnog sustava. Kada sigurnosni sustav nije pod kritičkim nadzorom on može postati opasnost za demokratske institucije. Također se smanjuje transparentnost njegova rada.

Ovo je sve posljedica sustavne militarizacije Hrvatske kojoj se niti jedna parlamentarna politička opcija nema snage ili ne želi suprotstaviti. Ne vidi se suprotstavljanje iracionalnom trošenju proračunskih sredstava za nabavu borbenih zrakoplova dok istovremeno imamo jedva funkcionalan sustav civilne zaštite, jednu od najvećih stopa nezaposlenosti u EU, zdravstveni sustav na rubu kolapsa i škole kojima prokišnjavaju krovovi. Konačno, uplitanje RH u sumnjive međunarodne trgovine oružjem dugoročno narušava ugled RH i čini od nas percepciju zemlje vojne krajine u Europskoj uniji.