U fokusu

Zastarjela metoda

Žrtve seksualnog nasilja u Indiji nezaštićene od daljnje viktimizacije

Žrtve seksualnog nasilja u Indiji nezaštićene od daljnje viktimizacije

Žrtve silovanja u Indiji i dalje se podvrgava invazivnim testovima koje su Vlada i sudstvo zabranili već godinama ranije, prenosi Thomson Reuters Foundation. Vrhovni je sud 2013. godine presudio da takozvani “test dva prsta”, koji podrazumijeva da liječnik/ica s dva prsta vaginalno provjerava je li žrtva seksualno aktivna, predstavlja kršenje prava na privatnost.

Vlada je godinu kasnije izdala nove smjernice u kojima je odbačena ova praksa, navodeći da “nema nikakvu težinu u slučajevima seksualnog nasilja”. Smjernice također navode istražitelje/ice da se više usredotoče na žrtvu i svjedočenja nego na fizičke pretrage kojima se provjeravaju ozljede genitalnog područja.

No, ovaj se test i dalje nastavlja provoditi, svjedočenjima žrtve daje se tek malo pozornosti, a istražitelji se fokusiraju na genitalne ozljede, ističe više od 50 aktivista/kinja i stručnjaka/kinja u pismu upućenom indijskom ministarstvu zdravstva. “Nedostatak ozljeda često se izjednačava s izostankom napada i negira prava i autonomiju žrtava”, dodaje se u pismu.

Vlada je uvela određene reforme nakon fatalnog grupnog silovanja žene u autobusu u Delhiju 2012. godine, koje je izazvalo bijes u nacionalnoj, ali i međunarodnoj zajednici. Aktivisti/kinje su se ponadali da će nove smjernice poboljšati broj presuda u korist žrtvi, prebacivanjem fokusa na njihova svjedočenja s dotadašnjih ponižavajućih i neefektnih medicinskih testova.

Međutim, u pismu se navodi da je svega nekoliko država izdalo naloge za implementacijom novih smjernica i da ih svega nekoliko zdravstvenih institucija u urbanim područjima koristi i prati u slučajevima seksualnog nasilja. Država Kerala, na jugu Indije, izdala je vlastite smjernice koje i dalje uključuju zastarjeli tekst odbačen na nacionalnoj razini.

“Prema tradicionalnim formama pregleda, ispada da većina žrtava silovanja zapravo nije silovana”, ističe Padma Deosthali, koja je bila ključna savjetnica Vladi tijekom uvođenja reformi 2014. godine.

U odgovoru ministarstva na pismo navodi se kako se provode radionice diljem zemlje kako bi se državnoj administraciji pomoglo u razumijevanju smjernica. Neke su ih države već implementirale, druge su u procesu implementacije. Ako država odbija usvojiti smjernice, ministarstvo će poduzeti potrebne korake, istaknula je SanjeevaKumar, tajnica u ministarstvu.

U izvještaju izdanom krajem prošle godine, koji se bavio utjecajem novouvedenih reformi, Human Rights Watch navodi da su žrtve imale malu ili nikakvu podršku, a liječnici/ce u Rajasthan bolnici su i dalje provodili “test dva prsta”.