Uncategorized

30.11.-1.12.

Civilno društvo i migracije

Civilno društvo i migracije

Centar za mirovne studije poziva vas na konferenciju o ulozi civilnog društva u pružanju podrške izbjeglicama i oblikovanju politika Europske unije u četvrtak 30. studenoga i petak 1. prosinca u prostorije udruge Roda – roditelji u akciji, u Ulici Jurja Žerjavića 10, u Zagrebu.

Cilj ove konferencije je otvoriti mjesto za raspravu o ulozi koju civilno društvo ima u oblikovanju državnih i europskih politika vezanih uz zaštitu i pružanje podrške izbjeglicama te utjecaju na javni diskurs i donositelje odluka. 

Također, govornici će se osvrnuti na moguće strategije kojima je moguće prevladati podjele između “novih” i “starih” članica Europske unije o zajedničkom sustavu azila te kakvu budućnost i političke odluke možemo očekivati vezano uz europski sustav međunarodne zaštite.

Prvog dana konferencije, razgovarat ćemo o primjerma dobre prakse kao odgovor na humanitarnu krizu u Mađarskoj, Hrvatskoj, Sloveniji i Poljskoj te ulozi civilnog društva u oblikovanju javnog diskursa o izbjeglicama.

Drugog dana konferencije panelisti će razgovarati o budućnosti Europske unije i održavanju suradnje između različitih pristaša EU i inicijativa koje podržavaju izbjeglice. Na kraju drugog dana konferencije kušat ćemo hranu zadruge Okus doma, grupe entuzijasta i ljubitelja kulinarstva koja se okupila pod zajedničkom idejom približavanja i stvaranja okusa i mirisa različitih podneblja.

Projekt “Debating New Phenomena of Refugee Migration in Central Europe” u okviru kojeg se održava konferencija financiran je sredstvima programa Europske unije Europa za građane.
Konferencija će se održati na engleskom jeziku.
Više o konferenciji i programu OVDJE.