Uncategorized

DRAMSKE VJEZBE BR. 3 – stereotipi, predrasude…

12. studeni 2011., Zagreb, Studio Kubus u Kranjcevicevoj 9

Ovu radionicu mozete pohadjati bez obzira da li ste pohadjali prethodne radionice u Studiju Kubus.

DRAMSKE VJEZBE BR. 3 – stereotipi, predrasude…:

U nasem odgojno obrazovnom sustavu izostavljen je segment komunikacije, a sve vezano uz situacije u drustvu ostaje neizreceno i neprozivljeno u mladim ljudima s kojima radimo.

Stoga cemo na ovoj radionici kroz dramske vjezbe istrazivati – stereotipe, predrasude, polaritete i identitete. Kroz dramske vjezbe bolje cemo upoznati svoje i tudje identitete, osobne i skupne razlike i stereotipe, te stvarati prostor za demokratsko isticanje razlika i dijalog.

Ovakav proces rada s raznim grupama, pogotovo sa djecom i mladima, donosi osobno oslobadjanje, visok nivo osvjestenosti za odnose, sto pridonosi intelektualnom napredovanju i spremnosti razrade strategija za djelovanje.

 

Cilj ove radionice nije toliko ucenje “kroz educiranje”, vec je ucenje kroz osvjestavanje “onoga sto vec znamo”.

Sve vjezbe ce biti iz bogatog opusa Augusta Boala koji je razvio tehnike kazalista potlacenih koje se prakticiraju u preko sto zemalja svijeta. Svoj bogat istrazivacki rad Boal temelji na intenzivnom prakticiranju dramskih vjezbi sa razlicitim grupama diljem svijeta. Godine 2008. Augusto Boal je zbog svog inventivnog kazalisnog rada kojim je globalno utjecao na mnoge sredine i zivote, nominiran za Nobelovu nagradu za mir.

Napominjemo: ovo nije radionica forum-kazalista, no vjezbe s ove radionice mogu posluziti kao polazista za forum-predstave.

 

Kome je namijenjena: Namjenjena je svima onima koji rade s djecom, mladima, odraslima, ili zele jednostavno poraditi na osobnom oslobadjanju kreativnosti. Pogotovo ju preporucamo onima koji nikada nisu pokusali koristiti kreativne metode u radu, jer je ova radionica dobar pocetak ili obogacivanje dosadasnjih spoznaja.

 

Termin i mjesto odrzavanja:

subota 12. 11. 2011. od 9:30 do 18 sati, Zagreb, Studio Kubus u Kranjcevicevoj 9 (proci kroz Cibonin prolaz, Kranjceviceva je u produzetku, na broju 9 uci u vezu, proci dvoristem do kraja do drvenih stepenica i popeti se na kat)

Cijena radionice bit ce 120 kn.

Placanje je na licu mjesta i dobivate ovjerenu vazecu uplatnicu kao potvrdu uplate.

 

PRIJAVLJIVANJE:

Krajnji rok za prijavu je: ponedjeljak 7. 11. 2011. no prijave cemo zakljuciti i ranije ako se maksimalan broj od 16 polaznika popuni ranije.

Prijaviti se mozete:

– mailom na marijancic@yahoo.com ili ivanamarijancic@vip.hr

– pozivom na 091 5369431 (izdiktirati sve podatke za prijavu) od 10 do 11 sati

Obavezno odgovaramo na Vasu prijavu da bismo potvrdili primitak prijave i Vase sudjelovanje.

 

PODACI KOJE TREBATE NAVESTI U PRIJAVI SU SLIJEDECI:

– ime i prezime, godina rodjenja

– zanimanje, radno mjesto, institucija, organizacija, (studenti – koji fakultet?)

– motivacija (razlozi za prijavljivanje na ovu radionicu)

– broj mobitela i e-mail adresa

– napomenite da je za radionicu br. 3 – 12. 11. (zbog toga sto ima vise dogadjanja u Studiju Kubus)

Shodno ponasanju ljudi prilikom prijavljivanja, tijekom godina postepeno su nastale i ove NAPOMENE koje molimo da procitate i postujete:

Molimo Vas da se prijavite SAMO AKO STE ZAISTA SIGURNI da cete doci na radionicu, jer otkazivanje jako remeti organizacijsku pripremu radionice. Dakle, nemojte se prijavljivati ako niste sigurni u svoje planove i obveze tog datuma.

Paznja!!! Cesto dobivamo nepotpune prijave. Smatramo da ne trazimo puno podataka za prijavu niti da su oni komplicirani, stoga napominjemo – prijavite se sa SVIM TRAZENIM PODACIMA.

Bilo bi dobro da svaki polaznik prijavljuje sam sebe, no ako vec prijavljujete nekog drugog za radionicu (cesto to cine pedagozi skola, vrtica ili voditelji udruga) MOLIMO VAS DA ZA SVAKOG POLAZNIKA NAVEDETE SVE POTREBNE PODATKE, i takodjer molimo da kod prijavljivanja nekog drugog ne navodite svoje podatke, vec trazene podatke POLAZNIKA.

Jos par detalja o radionici:

– unutar navedenih tremina od osam i pol sati, bit ce par kratkih pauza (ovisno o dinamici grupe) i jedna velika pauza od sat vremena za odmor (koju mozete iskoristiti za rucak u obliznjim lokalima)

– u prostoru u kojem cemo raditi, a koji je uredjen za vjezbanje, ne ulazi se u cipelama, vec se obuca ostavlja ispred ulaza u prostor, a vjezbati mozete u carapama ili tankim slapicama

Voditeljica ce biti Ivana Marijancic, free lance dramska pedagoginja, trenutno angazirana u Privatnoj osnovnoj skoli “Kreativni razvoj”, Zagrebackoj skoli za menadzment-Vern i Skoli kvalitetnog ucenja Logos. U Studiju Kubus je tijekom zadnjih pet godina odrzala preko devedeset edukacijskih radionica za odrasle sa svrhom primjene dramskih vjezbi u odgojno obrazovnom radu. Takodjer je treninge/radionice odrzala za razne udruge/organizacije koje su zeljele primjenu dramskih igara i vjezbi za svoje polaznike u svrhu osobnog razvoja ili proradjivanja tema i situacija na aktivan nacin. Kroz razne programe radila je sa djecom, mladima, studentima, poslovnim tajnicama, turistickim animatorima i vodicima, direktorima i menadzerima, lijecenim ovisnicima, zatvorenicima i zatvorenicama, braniteljima, te odraslima svih zanimanja vezanih uz odgojno-obrazovnu struku.

Ako niste u mogucnosti dolaziti u Studio Kubus, istu radionicu voditeljica moze odrzati u Vasoj sredini. U tom slucaju, potrebno je da u Vasoj sredini Vi organizirate radionicu, te je sva potrebna organizacija i logistika Vasa, a detalje dogovarate s voditeljicom. Vise o cijelom programu mozete pogledati na www.studiokubus.hr (pod Programi, pa lijevo pod Dramski odgoj).