Uncategorized

Varaždin, 15. veljače

Estetika patrijarhata – tribina o feminističkoj alternativi

Estetika patrijarhata – tribina o feminističkoj alternativi

Facebook događaja

Salon KORZO u Varaždinu, 15. veljače, od 18:00 do 19:30 ugošćuje tri istaknute hrvatske feministkinje i aktivistkinje – Sanju Kovačević, Katarinu Pavičić-Ivelja i Kseniju Kordić. One će govoriti na tribini pod nazivom ‘Estetika patrijarhata’. 

Katarina Pavičić-Ivelja (Rijeka,1993.) urednica je i novinarka portala o rodu, spolu i demokraciji Libela. Doktorandica je na odsjeku za filozofiju pri Filozofskom fakultetu u Rijeci s interesnim područjem vezanim uz razne aspekte rodno-klasne problematike. Njezin fokus posljednjih se godina nalazi na feminističkim alternativama kapitalizmu s naglaskom na ideološkoj podlozi revolucije u Rojavi te je osim novinarskog djelovanja u obliku nekolicine analiza i intervjua sa sjevernosirijskim borkinjama i aktivistkinjama objavila i znanstveni rad na temu The Rojava Revolution: Women’s Liberation as an Answer to the Kurdish Question. Trenutno radi u međunarodnoj suradnji pri Učiteljskom fakultetu u Rijeci.

Sanja Kovačević, rođena 1971. Dugogodišnja feministička aktivistkinja, pokretačica i članica feminističkog kolektiva fAKTIV i organizatorica Osmomartovskih noćnih marševa u Zagrebu. Novinarka portala o rodu, spolu i demokraciji Libela, prevoditeljica i knjižničarka. Jedna od pokretačica Platforme za reproduktivna prava uspostavljene uoči Noćnog marša 8. mart 2017. čija je i danas aktivna članica. Zaposlena u Knjižnici Filozofskog fakulteta u Zagrebu. Od 2017. članica Radničke fronte i vijećnica Gradske četvrti – Novi Zagreb Istok. Feministički fokus: nasilje protiv žena, radnička prava žena, odnos feminizma i ljevice.

Ksenija Kordić (1979.) Vizualna umjetnica i performerica, diplomirala 2004. na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu. Izlaže od 1998. Autorica je preko 70 skupnih i samostalnih izložbi, te performansa i akcija, u Hrvatskoj i Europi, a članica je Hrvatske zajednice samostalnih umjetnika od 2008. godine. Svoj umjetnički rad doživljava kao feministički aktivizam i zaokupljena je pokušajem analize i dekonstrukcije identiteta (rodnih, religijskih, etničkih, itd). Jedna je od urednica Facebook stranice Femrevolt.

Moderator je Predrag Daraboš