Uncategorized

Četvrti Festival alternative i ljevice

FALIŠ 2016: Pogled na budućnost iz Šibenika

FALIŠ 2016: Pogled na budućnost iz Šibenika

Četvrti Festival alternative i ljevice u Šibeniku, čiji su glavni gosti Sarah Harrison i Paul Mason, ove će godine biti održan od 7. do 10. rujna.

Gosti međunarodnog programa četvrtog FALIŠ-a, Sarah Harrison i Paul Mason, na ovogodišnjem će festivalu analizirati budućnost koja, ukoliko već nije počela, sasvim sigurno nije daleka.

U Masonovoj viziji, utemeljenoj na dugogodišnjem praćenju ekonomskih trendova i analizama procesa u svijetu kapitala, budućnost je postkapitalistička, a takva je najviše zahvaljujući tehnološkom napretku i mogućem, slobodnom protoku informacija i ideja, paralelnom sa svijetom korporacija i njihovih interesa.

Paul Mason je britanski pisac i novinar, nagrađivani urednik ekonomije na Channel 4 News, a u svojoj posljednjoj knjizi, nedavno objavljenoj na hrvatskom jeziku, Postkapitalizam: Vodič za našu budućnost tvrdi: “Milijuni ljudi shvaćaju da su im prodali san koji nikad neće živjeti”. Kao uvjereni ljevičar za sebe poluironično kaže da je ‘pretjerano opsjednut marksizmom’, no ne libi se kritizirati ljevicu.

Sarah Harrison, s druge strane, upozorava kako se proces korištenja tehnologije u ime, pored ostaloga, ekonomije dijeljenja, nalazi na rubu otimanja građanima i građankama, te da se internet pokušava praktički privatizirati i iskoristiti kao sredstvo nadzora i oružje protiv ljudskih prava, slobode i demokracije.

Gošća FALIŠ-a dugogodišnja je suradnica WikiLeaksa i trenutna direktorica Fondacije Courage, međunarodne organizacije koja se zalaže za prava ‘zviždača i zviždačica’ i zaštitu novinarskih izvora. Harrison je došla pod lupu javnosti kada je pomogla Edwardu Snowdenu da iz Hong Konga pobjegne u Rusiju i tamo, nakon što su oboje proveli 40 dana u zračnoj luci u Moskvi, dobije politički azil. Prije nego što se priključila WikiLeaksu 2010., radila je za britanski Centar za istraživačko novinarstvo i Biro istraživačkog novinarstva.

Cjelokupni program 4. FALIŠ-a bit će objavljen uskoro, a više detalja potražite na www.falis.com.hr.