Uncategorized

UVODNA TRIBINA

Feministička i queer čitanja popularne kulture

Feministička i queer čitanja popularne kulture

Facebook: AUT

Pop-kulturu svakodnevno konzumiramo i uživamo u njoj – u svoja četiri zida. Kao feministkinje i LBGTIQ aktivistkinje ne dopuštamo si autati se da slinimo nad svakim novim lezbijskim parom na TV-u (koliko god nerealističan bio), gledamo Britneyne videospotove (okej, i intervjue) ili volimo (na prvi pogled) jako problematične filmove iz Cinestara.

AUT će razbiti i te pop-kulturalne ormare u našim glavama i uhvatiti se u koštac s našim najomiljenijim i najomraženijim serijama, filmovima i časopisima i pokušati ponuditi rješenja za odgovorno uživanje u pop-kulturalnim sadržajima koji često vrve stereotipima, (ne toliko) suptilnim seksizmom, transfobijom i homofobijom i vidjeti što se, i kako, da dekonstruirati. 

Tribina o feminističkim i kvir čitanjima popularne kulture bit će nam uvod za teme i gledaonice kojima ćemo se baviti ovaj i sljedeći semestar. Neka od pitanja koja ćemo otvoriti bit će: Koja je tajna iskrenog, aktivističkog i kritičkog uživanja u pop-kulturi? Kako je konzumirati i pomiriti s našim feminističkim, kvir, LBGTIQ i drugim Drugim iskustvima? Ima li ona revolucionarnog potencijala?

S pop-kulturom se obračunavaju Mima Simić, filmska kritičarka i književnica koja je s godinama i seksualnim iskustvom postala otporna na Hollywood; i Lana Pukanić, urednica na portalu Muf, koja svaki tjedan secira naše omiljene filmove i serije i na kraju nas ostavlja u suzama. Otkrivaju nam i što gledaju kad ih nitko ne gleda i kojih se omiljenih filmova najviše srame.

Vrijeme i mjesto radnje: 19.1. (ponedjeljak), 19h, dvorana

Sudjeluju: Mima Simić, Lana Pukanić

Moderatorica: Marta Šušak

Više pogledajte OVDJE!

Nekoliko dana nakon uvodne tribine, slijedi praksa tulumskog tipa – AUT-ov parti 23.1. na kojem gledamo, diskutiramo i plešemo na zvukove Buffy, ubojice vampira.