Uncategorized

FPZG, 14. prosinac, 19:30

Homofobija i transfobija u sustavu obrazovanja

Homofobija i transfobija u sustavu obrazovanja

U suradnji s lezbijskom organizacijom Rijeka LORI, Zagreb Pride organizira panel o homofobičnom i transfobičnom nasilju i zlostavljanju u sustavu obrazovanja. Panel će se održati u srijedu 14. prosinca u 19:30 sati na Fakultetu političkih znanosti u Zagrebu. 

Spolna orijentacija i/ili rodni identitet česta su osnova diskriminacije, društvene stigmatizacije i marginalizacije unutar obrazovnog sustava. Budući da postoje konkretni otpori uvođenju obrazovnih sadržaja i praksi koje bi školsko osoblje i učenike i učenice upoznale s tematikom homofobičnog i transfobičnog nasilja te škole učinile sigurnijima, cilj panela je upozoriti na psiho-socijalne posljedice koje takvo nasilje ima za LGBTIQ učenike i učenice te mlade. 

Na panelu će kao govornice sudjelovati predstavnice organizacija civilnoga društva koje se bave temom obrazovanja te predstavnice obrazovnih ustanova s iskustvom u suzbijanju nasilja na osnovi spolne orijentacije i rodnog identiteta. Pozvane su i predstavnice i predstavnici Agencije za odgoj i obrazovanje te Ministarstva znanosti i obrazovanja. 

Govornice:

Martina Horvat, GOOD inicijativa

Sunčica Remenar, profesorica, Obrtnička škola za osobne usluge 

Iva Žegura, psihologinja, klinika za psihijatru Vrapče 

Dino Markešić, učenik, Strojarska tehnička škola Faust Vrančić

Mia Gonan, aktivistkinja, Zagreb Pride

Ova aktivnost se provodi u okviru projekta Poštuj ljudska prava – gradi uključivo društvo kojeg zajedno provode Lezbijska organizacija Rijeka “LORI“, Zagreb Pride i Trans Aid.