Uncategorized

Imamo pravo znati – vlast nam ne smije skrivati

Imamo pravo znati – vlast nam ne smije skrivati

Kurs za Gong

Međunarodni dan prava na pristup informacijama, 28. rujan, Gong obilježava prigodnom tribinom koja će tematizirati najavljene izmjene i dopune Zakona o pravu na pristup informacijama, već trećim od kako je donesen 2013. godine.

Dođite u ponedjeljak, 28. rujna, u 18 sati, u prostor knjižare Fraktura (Kneza Mislava 17, Zagreb) na tribinu ‘Imamo pravo znati – vlast nam ne smije skrivati’.
 
Nakon sedam godina provedbe, Zakon i dalje nije zaživio u punoj mjeri, o čemu svjedoče novinari i novinarke koji-e su često prisiljeni_e voditi iscrpljujuće birokratske bitke da bi došli do podataka od javnog interesa. Iskorištavajući činjenicu kako u Zakonu nema mehanizama prisile, pojedine institucije vlasti ignoriraju obavezu pružanja informacija ili pak zlorabe zakonske odredbe kako bi otežali i/ili onemogućili pristup podacima.
 
Ured povjerenika za pravo na pristup informacijama lani je rješavao 814 žalbi od kojih se preko polovine odnosilo na ignoriranje zahtjeva, odnosno šutnju uprave. S druge strane, kada odbijaju odgovoriti na zahtjev, vlasti i ustanove najčešće se pozivaju na zaštitu osobnih podataka, poslovnu ili profesionalnu tajnu ili optužuju za zlouporabu prava one koji inzistiraju na odgovoru.
 
U kojoj mjeri imamo pravo znati i tko nam sve spoji na putu prava na pristup informacijama, u ponedjeljak raspravljaju:
 
Zoran Pičuljan, povjerenik za informiranje
Danka Derifaj, novinarka RTL Televizije
Andrej Dimitrijević, novinar portala Telegram
Mate Zec, stručni suradnik udruge Biom
 
Moderatorica: Oriana Ivković Novokmet, izvršna direktorica Gonga