Uncategorized

2. 12. 2020. u 18h

Internacionalna online premijera kratkometražnih filmova o partnerskom nasilju

Internacionalna online premijera kratkometražnih filmova o partnerskom nasilju

Urša Premik

U 2020. godini svjedočile smo zatiranju temeljnih ljudskih prava žena, i zato je njihova zaštita sada važnija nego ikad. Zbog povećane stope nasilja nad ženama, govora mržnje prema ženama općenito i u javnim diskursima, kao i zbog nedavnih zakona koje je usvojila Poljska, Društvo SOS telefon za pomoć ženama i djeci žrtvama nasilja odlučilo je otvoriti javni prostor za goruća pitanja koja su još uvijek veliki problem u našem društvu.

Tijekom posljednjih mjesec dana, u koprodukciji s filmskom produkcijskom kućom Vertigo i njihovom producenticom Zalom Oparom, slovensko Društvo SOS telefon za žene i djecu žrtve nasilja pripremilo je dobrotvornu kampanju. U stvaranju projekta također su sudjelovali Udruga Bunkera – Stara Elektrarna, Viba film studio i studio za postprodukciju slike i zvuka Teleking i 001. Projekt se temelji na dobrotvornoj akciji i društvenom angažmanu profesionalne i mlade filmske ekipe da se kroz nekoliko kratkih filmova uhvati u koštac temom o kojoj je danas, više nego ikad, potrebno govoriti.

Povodom Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad ženama (16 dana aktivizma između 25. studenog i 10. prosinca) i Dana ljudskih prava (10. prosinca), snimljena su tri kratka filma temeljena na stvarnim pričama s kojima se stručnjakinje i stručnjaci koje_i rade na liniji za pomoć Društva SOS telefon, svakodnevno dolaze u kontakt.

Ovo su tri priče o iskustvu pratnerskog nasilja – priča o nasilju, o silovanju i o ubojstvu. Tri kratkometražna filma u trajanju od oko sedam minuta režirao je Martin Draksler, mladi redatelj čiji je studentski dokumentarac Alzheimer Cafe (2019), prikazan na filmskim festivalima diljem svijeta, primio brojne nagrade.

Kratki će filmovi premijerno biti prikazani online, u srijedu, 2. prosinca s početkom u 18 sati. Bit će objavljeni na Libelinoj Facebook stranici i na drugim nacionalnim i međunarodnim portalima organizacija koje se bore za temeljna ljudska prava žena.