Uncategorized

životna partnerstva

Izložba fotografija s istospolnih vjenčanja dolazi u Rijeku

Izložba fotografija s istospolnih vjenčanja dolazi u Rijeku

Sva naša vjenčanja

Udruga Dugine obitelji, u suradnji s udrugom LORI i Gradskom knjižnicom Rijeka organizira izložbu fotografija “Sva naša vjenčanja”, koja će se otvoriti u četvrtak, 15. studenog 2018. od 18:00 u Narodnoj čitaonici u Rijeci (Korzo 24).

Izložba “Sva naša vjenčanja”, nakon uspješne premijere u Zagrebu u listopadu, dolazi u Rijeku. Izložba po prvi puta donosi dokumentaristički prikaz sklapanja životnih partnerstava u Republici Hrvatskoj. Na izložbi će prvi put javno biti predstavljene privatne fotografije desetak istospolnih parova koji su sklopili/e životno partnerstvo u Republici Hrvatskoj ili brak izvan nje.

“Fotografije s najvažnijeg dana u životu hrabrih parova bit će podijeljene s hrvatskom javnošću, kako bi pokazali da ljubav i zajedništvo ne poznaju granice.” poručuje Daniel Martinović, koordinator udruge Dugine obitelji.

“Cilj izložbe je podizanje vidljivosti LGBTIQ* parova koji su sklopili životno partnerstvo ili brak. Javna vidljivost istospolnih parova u našem društvu još je uvijek vrlo rijetka i razumljiva. Ona je zasigurno rezultat kako strahova od reakcija okoline, obitelji, poslodavca, tako i želje za privatnošću. No izložbom povodom ovog važnog dana za LGBTIQ* zajednicu želimo pokazati da postojimo, da se ne bojimo pokazati našu ljubav i sreću i da ne želimo živjeti u tišini.

{slika}

Nažalost, položaj LGBTIQ* osoba u našem društvu još uvijek nije u potpunosti ravnopravan. Znamo za slučajeve nasilja, zločina iz mržnje i diskriminacije s kojom se LGBTIQ* osobe susreću, a želimo istaknuti kako primjećujemo u zadnjih godinu dana da u zakonima koje trenutna vlada predlaže i donosi po istom obrascu se isključuju životni partneri i partnerice. Upravo zbog toga je važno i da ovom izložbom pokažemo da naše obitelji postoje u Republici Hrvatskoj, da plaćamo poreze kao i sve ostale osobe u Hrvatskoj, i da želimo jednakost u svakodnevnom životu, u postupanju prema nama i u svim zakonima naše države.” zaključuje Martinović.

Zakon o životnom partnerstvu donesen je velikom većinom glasova u Saboru RH 2014. godine. Od tada je preko 260 parova sklopilo životno partnerstvo u Republici Hrvatskoj.