Uncategorized

studentska konferencija

Književnost i internet – tekst u digitalnom dobu

Književnost i internet – tekst u digitalnom dobu

Klub “K.” i Odsjek za komparativnu književnost ove godine organiziraju studentsku konferenciju “Književnost i internet – tekst u digitalnom dobu”. Konferencija će se održati na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu, od 19. do 21. travnja 2018. godine.

Na konferenciji će izlagati studenti i studentice preddiplomske, diplomske i poslijediplomske razine studija, a plenarna izlaganja održat će dr. sc. Luka Bekavac i Asja Bakić.

Osim glavnog programa, održat će se i uvodne aktivnosti: 12. travnja u 19 sati u Booksi održat će se panel “Poezija i internet”, a 16. travnja u 19 sati i Dvorani 1 Filozofskog fakulteta održat će se projekcija odabranih epizoda serije “Black Mirror” uz popratnu raspravu.

O TEMI KONFERENCIJE

Književnost i internet su u današnje vrijeme povezani više nego ikad, budući da jedno na drugo
intenzivno utječu na različite načine. Iako je internet omogućio demokratičniju proizvodnju, distribuciju i konzumaciju teksta, važno je imati na umu da je internet također zaslužan za, između ostalog, hiperprodukciju sadržaja.

Internet i nove medije mnogi optužuju za uzrok pada popularnosti književnosti, dok drugi u Internetu vide novu platformu koja će omogućiti drugačije načine na koji se ona producira, plasira, egzistira te naposljetku percipira, a koji evoluiraju zajedno s ostalim područjima čovjekove djelatnosti. U suvremeno doba (post)milenijalaca, književnost supostoji s internetom – štoviše, s njim je usko isprepletena.

Internet zbog svoje čelne pozicije među načinima komunikacije u globaliziranom društvu također neizbježno vrši značajan utjecaj na čitatelja i čitanje teksta. Upravo nas zbog navedenih činjenica zanima priroda tih promjena, odnosno koje sve mogućnosti suradnje i proizvodnje novih sadržaja nastaju iz supostojanja ovih dvaju medija.